Známá dvojice žoldáků z organizace T.W.O., Salem a Rios, kteří byli hratelnými postavami v předchozích dvou dílech, se s nováčky Alphou a Bravem vydávají na nebezpečnou misi do drogovým gangem zamořeného Mexika. I když se se starými známými opět setkáte, jsou to právě nováčci s generickými jmény, za které budete hrát. I když hází jednu hlášku za druhou a je s nimi legrace, na Salema a Riose prostě nemají.

Štít představuje pohyblivý úkryt před nepřátelskou palbou
Autor: Electronic Arts

Bez parťáka to nejde

Herní mechanismus vzájemné kooperace dvou žoldáků, okořeněný o neustálou střelbu zpoza krytu je zpět, i když nelze přehlédnout, že byl zjednodušen. Aggro, při kterém se nepřátelé zaměří na jednu z postav, zatímco druhá jim může nepozorovaně proklouznout za zády, hraje v Army of Two: The Devil’s Cartel minimální roli. Na druhou stranu se bez parťáka neobejdete, ať už budete společně likvidovat zástupy potetovaných Mexičanů nebo se vzájemně uzdravovat. Hrát můžete s počítačem kontrolovaným druhem ve zbrani či v zábavnějším případě s živým kolegou. Ať už na rozdělené obrazovce nebo přes internet. Kompetitivní formu multiplayeru nenabízí.

Zničit lze ve hře téměř všechno
Autor: Electronic Arts

Interaktivní prostředí, které říká: Znič mě!

I umělou inteligencí ovládaný parťák ale není hloupý, na rozdíl od protivníků, kteří příliš rozumu nepobrali a v menších počtech nepředstavují téměř žádnou hrozbu. Prostředí ve hře je značně interaktivní, takže většina krytů nevydrží věčně. Vyhodit do vzduchu můžete téměř vše a efektivně tak zlikvidovat více nepřátel najednou. Za likvidování nepřátel se vám nabije Overkill ukazatel, který při spuštění dokáže rozpoutat pořádné peklo. Vaše kulky jsou silnější a vy jste k tomu po omezený čas nesmrtelní. Za zabíjení nepřátel navíc získáváte body, které můžete

Ta maska ti sluší, kámo!

Klasickou akci občas rozptýlí jízda v autě se statickým kulometem, let ve vrtulníku se statickým kulometem, akční pád rozpadající se budovou nebo honička s obrněným vozem. Za utržené body si budete moci nakoupit nové zbraně, které lze vylepšit až do neuvěřitelných detailů a získat tak větší přesnost, zaměřovač na dálku nebo větší zásobník. Pořídit si můžete i nové obleky, tetování nebo ochranné masky, které můžete i sami designovat. Na rozdíl od zbraní jde ale pouze o kosmetickou funkci. Grafická stránka hry je velmi rozporuplná. Zatímco některé exteriéry jsou vážně krásně zpracované, interiéry připomínají éru minulé generace konzolí. Celá hra se odehrává jen v Mexiku, ale podíváte se do ulic, na hřbitov, do kobek, luxusních sídel drogových baronů atd.

Fotogalerie
8 fotografií

Bez chyb se to neobešlo 

Celá hra je rozkouskována do mnoha záchytných bodů, což působí poněkud uměle, ale na druhou stranu se nikdy nebudete při smrti vracet příliš daleko. Bohužel je Army of Two: The Devil’s Cartel plná nejrůznějších chyb a bugů. Od nemožnosti posunout se dál a nutného restartu k záchytnému bodu, až po nefungující kryt nebo mizející či levitující předměty. Titul tak evidentně není adeptem na nejlepší hru roku a i fanoušky předchozích dílů může zklamat. Přesto jde ale podle nás o solidní akční řežbu, která dokáže dostatečně zabavit. Zvláště, pokud k boji přizvete parťáka z masa a kostí.

Hodnocení Blesk.cz: 7/10

Plusy:

Solidní akční náplň s krycím mechanismem

Orientace na kooperaci

Do detailu vylepšitelné zbraně

Interaktivní prostředí

Vtipné hlášky

 

Minusy: 

Zjednodušené

Rozporuplná grafika

Několik chyb

 

Infobox

Datum vydání: 29. březen 2013

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3

Cena: 1599 Kč

Výrobce: Electronic Arts Montreal

Vydavatel: Electronic Arts

Distributor v ČR: Electronic Arts

Jazyk: AJ