Zemi napadly mimozemské síly. Nikdo neví odkud přišly a existuje jen jedna možnost, jak je zastavit a zabránit jim v zotročení lidstva. Jde o projekt XCOM, jehož taktici, vědci a vojáci rozhodnou o osudu naší planety.

Mimozemští Sectoidi vás zmerčili
Autor: 2K Games

Komandujte ze základny!

Hra si bere to nejlepší z původních titulů a přináší lety osvědčené herní postupy v moderní podobě. Skvěle! O většině strategického dění budete rozhodovat na vaší základně. Budete budovat nová zařízení, vědcům zadávat výzkum, vylepšovat schopnosti vašich vojáků, trénovat je a zajišťovat rozmístění satelitů po celé zeměkouli. Díky nim budete mít přehled o mimozemské aktivitě na naší domovině.

Bojiště na tahy!

Jakmile se se svým týmem vojáků vydáte na mimozemšťany okupované bojiště, hra ho zobrazí v izometrické podobě. Svůj tým o čtyřech až šesti postavách komandujete po tazích. Na PC se zobrazují v podobě klasického čtvercového pole, na konzolích přehledněji pomocí dráhy. Každý voják má dva tahy, které může protáhnout na jeden dlouhý běh. Jinak můžete komandovat pohyb, útok, obranu, zdravení, speciální útoky granáty atd.

Fotogalerie
7 fotografií

Rozhodnutí nesou následky

Při pohybu okupovaným prostředím je zapotřebí své vojáky krýt. Tudíž je nutné je umístit vždy do krytu. Kamerou můžete totiž libovolně pohybovat dokola, ale občas se dostane do úhlu, že toho moc nevidíte. Také bojiště postrádají větší rozmanitost, hra je neustále recykluje. Ale jinak je atmosféra hry, kterou pohánějí referované videosekvence velmi silná a připomíná retro sci-fi filmy. Na XCOM: Enemy Unknown  je skvělé, že každá volba má své následky. Přepadnou vetřelci dvě země najednou? Musíte si vybrat, kde zasáhnete. V té, která zůstane bez pomoci, však zavládne větší panika. Jaká bude vaše volba? Samotná hra je však parádní volbou!

 

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

 

Plusy:

Bohaté strategické možnosti

Propracovaný tahový systém

Rozhodnutí nesou následky

Stylová atmosféra

Velmi dlouhá životnost

 

Minusy:

Občasné problémy s kamerou

Recyklace prostředí

 

Infobox

Datum vydání: 12. říjen 2012

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC

Cena: 1449 Kč (konzole) 899 Kč (PC)

Výrobce: Firaxis Games

Vydavatel: 2K Games

Distributor v ČR: Cenega

Jazyk: AJ