Populární série Star Trek se odehrává v 23. století, ve kterém má lidstvo i další rasy k dispozici spousty technologických vymožeností včetně zmiňovaného univerzálního překladače. Sci-fi se ale brzy stane realitou, alespoň podle tvrzení Microsoftu. Datum jeho uvedení na trh však stále zůstává záhadou.

Aplikace přeloží 26 jazyků

Překladač je momentálně vyvíjen jako aplikace a Microsoft doufá, že ji bude možné používat hlavně v chytrých mobilních telefonech, ale i tabletech a dalších počítačích. Překladač je schopný rozeznat 26 různých jazyků, od angličtiny, přes španělštinu, až po mandarínštinu. Aplikace si nejdřív nahraje váš hlas, kterým pak bude promlouvat. Aby však byl váš hlas přeložen do jiného, aplikace musí nejdříve data zpracovat. Na to, abyste pro cizince rovnou mluvili cizím hlasem, si budeme muset počkat až do 23. století.

Překladač je schopný po naskenování pracovat i s vaším virtuálním obličejem, který bude mluvit cizími jazyky.
Autor: Microsoft

Mluvit bude váš virtuální obličej

Za překladačem stojí Frank Soong a Rick Rashid, kteří ho představili na letošním TechFestu. „Budeme schopni vytvořit několik scénářů aplikacím, díky kterým se turista domluví například při návštěvě cizí země,“ řekl Soong. Oba vývojáři věří, že bude překladač možné využít v chytrých telefonech. Mimo hlasu je ale aplikace překladače schopna po naskenování použít i váš vlastní obličej. Ten pak na displeji bude vyslovovat cizím jazykem se synchronizovanými rty. Překladač navíc nebude přetvářet jednotlivá slova, ale celé věty. Kdy se ho ale dočkáme, zůstává ve hvězdách…