Na tuto novinku s pracovním názvem iPalm (iDlaň) přišel vědecky tým z Hasso Platnerova institutu na německé univerzitě v Postdamu. O telefonu s touto vychytávkou rozhodujete bez telefonu v ruce.

Telefon je simulován dlaní. Tudíž se dotknete vlastní dlaně, a tím aktivujete danou aplikaci na telefonu. Samozřejmě to chce umět ovládat svůj telefon vlastně poslepu. Zdatní jedinci prý dokáží takto napsat i SMS zprávu.

Prozatím je iPalm ve fázi vývoje. A kamera snímající pohyby prstů na dlani je prozatím groteskně veliká. Vedoucí projektu Patrick Baudisch věří, že v budoucnu dokáží celé zařízení podstatně zmenšit. "Nakonec bude kamera tak malá, že se stane například součástí oblečení, asi jako knoflík," říká.

V budoucnu bychom tak možná mohli nechat své telefony doma a vše ovládat jen imaginárně, jsou přesvědčeni výzkumníci. Jiní vědci jsou však skeptičtí a dle jejich názoru si lidé zařízení bez obrazové odezvy neoblíbí a budou jim připadat složitá. Němci k iPalmu natočili i video, takže se můžete podívat, jak to všechno funguje.

Fotogalerie
3 fotografie