Společnost The Walt Disney Company letos v létě zahájí provoz streamovací služby Disney+ ve 42 zemích a 11 teritoriích v Evropě, na Středním východě a v Africe. Na evropském kontinentě to bude kromě Česka také na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku či v Pobaltí. Dosud byla služba dostupná pouze v západní Evropě a Skandinávii.

Streamovací služba Disney+ nabídne tisíce pořadů a epizod z produkce studií Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic a další zábavní obsah z produkce značky Star. Díky dlouholeté historii společnosti Disney a její bohaté filmografii bude na Disney+ k dispozici jak filmová a televizní klasika, tak nové filmy a pořady z produkce The Walt Disney Studios.

V Česku jsou streamovací služby populární

V Česku už působí několik podobných služeb, mimo jiné Netflix či HBO GO. Loni na podzim oznámila záměr vstoupit na český trh americká streamovací platforma HBO Max, která by během letoška měla nahradit HBO GO. Služby streamovacích platforem lze využívat jak v mobilních telefonech, na tabletech či počítačích, tak i na takzvaných chytrých televizorech. Podíl chytrých televizí s připojením k internetu se za poslední čtyři roky ztrojnásobil a v loni v říjnu je využívala více než třetina českých domácností.

Počet předplatitelů streamovacích služeb jako Netflix nebo HBO GO se od roku 2019 zvýšil ze tří na deset procent Čechů, vyplývá z loňských podzimních statistik tuzemského zastoupení výrobce elektroniky Philips. Vstup dalšího z nadnárodních streamovacích gigantů má podle ředitelky distribuční firmy Axocom a televizní odbornice Eriky Luzsiczy potenciál ovlivnit tuzemskou televizní scénu. Ale ani ne tak u tradičních placených TV stanic, jako spíš lze očekávat, že dopadne na plány lokálních streamovacích projektů, dodala. Netflix a další podle ní získaly na oblibě díky pandemii covidu, která ale začíná slábnout. Navíc kupní síla v Česku zatím není taková, aby si lidé předpláceli více služeb najednou.

Náskok Netflixu a HBO

"Atraktivita ať už Netflixu, Disney nebo HBO a dalších stojí především na kvalitě nabídky, která je přímo úměrná rozpočtu. Těm nemohou české platformy konkurovat. Navíc českou tvorbu jsou schopni nadnárodní společnosti rovněž obsáhnout. Například Netflix začal nabízet to nejlepší z české kinematografie. Konkurenční HBO pak dlouhodobě přináší v rámci televize nové a hlavně ceněné české seriály či filmy. V tomto ohledu mají například proti Voyo značný náskok, " řekla Luzsicza ČTK.

Na Disney+ naleznete následující seriály:

Video
Video se připravuje ...

Marvel Studio's Moon Knight (trailer) AVmania.cz¨

Video
Video se připravuje ...

What If…_ _ Disney+ AVmania.cz

Video
Video se připravuje ...

The Falcon and the Winter Soldier _ Disney+ AVmania.cz

Video
Video se připravuje ...

Loki _ Disney+ AVmania.cz