Když na ně kliknete, místo klasického velkého nastavení o deseti kartách vyskočí boční panel s rychlým přístupem k položkám upravujícím vzhled schránky. Na výběr tam jsou barevné motivy, kompaktnost a styly zobrazení doručené pošty a také přepínač seskupování do konverzací.

TIP: Jak si vyčistit Gmail od velkých e-mailů: pomůžou pokročilé filtry

Nepřibyla žádná nová položka, všechny již existují v klasickém nastavení, které se roky nezměnilo a které působí nepřehledně. Kompletní seznam voleb je nadále dostupný skrz tlačítko úplně nahoře.

Gmail letos na jaře oslavil 16. narozeniny. Původně vznikl jako jeden z „20% projektů“. Google svým zaměstnancům dovoloval pětinu pracovního času věnovat jiným aktivitám, čehož Paul Buchheit využil k tvorbě e-mailové služby, která způsobila revoluci.

TIP: 20 tipů a triků pro Gmail: Užitečné maličkosti, které zefektivní práci s e-maily

Jde o první významný web masivně využívající AJAX. Gmail díky tomu nabídl v prohlížeči podobný komfort a rychlost jako nativní desktopová aplikace. Ohromil také 1GB kapacitou (v té době byly běžné desítky megabajtů), kvůli čemuž oznámení působilo spíš jako vtip. Betaverze totiž byla spuštěna 1. dubna.

Účet na Gmailu je dnes páteří všech googlovských služeb a podle posledních informací z října 2018 jich společnost provozuje více než 1,5 miliardy.