To se ale příliš nepodařilo a i když se našlo několik kvalitních aplikací, ve velkém se neuchytily. Firma tak pro ně postupně ukončí podporu.

Potřebu samotných aplikací v Chromu totiž v průběhu let nahradily jiné technologie, především v čele s HTML 5. Současně také Chrome OS získal podporu pro aplikace z Androidu, není zde tak potřeba vyvíjet je přímo pro tento systém a potažmo prohlížeč. Nadále tak bude možné rozšiřovat funkce Chromu pouze za pomoci doplňků, jejich podpora zůstane zachována.

TIP: Chrome zakročí proti cookies třetích stran. Postupně pro ně plánuje ukončit podporu

Od května 2020 tak Google zastaví přijímání nových aplikací do Chrome Webstore. Ty stávající budou moci vývojáři aktualizovat ještě následující měsíc. Od června skončí samotná podpora aplikací v Chromu pro Windows, macOS a Linux. Zákazníci s Chrome Enterprise a Chrome Education ale budou moci prodloužit podporu až do prosince, kdy na těchto systémech skončí.

V červnu příštího roku pak Google zruší NaCl, PNaCl a PPAPI API, které využívaly právě aplikace pro Chrome. V témže měsíci také dojde ke zrušení aplikací pro Chrome OS. Zde si budou moci opět firemní a školní zákazníci prodloužit podporu, tentokrát až o rok. Finální smrt tedy nastane v červnu 2022, většiny uživatelů se ale dotkne již letos v květnu.

Jestliže chcete vidět, co máte v prohlížeči ještě nainstalováno, můžete navštívit stránku chrome://apps/. Zde najdete kromě těch z obchodu i všechny stránky, pro které jste si vytvořili zástupce na ploše a tím je „nainstalovali“ do prohlížeče.