Podle předběžných testů nemusely uniklé adresy pocházet přímo z Gmailu. "Po prověření na dostupných @gmail.com účtech je velmi pravděpodobné, že buď jde o únik řadu let starý, nebo jde o kombinaci e-mailů a hesel, které uživatelé použili v jiné službě," uvedl výkonný ředitel společnosti Safetica Jakub Mahdal. Hesla se objevila v úterý na jednom ruském fóru.

Mahdal dodal, že některá z hesel mohou být stále funkční. Že šlo i o adresy českých uživatelů, plyne mimo jiné i z monitoringu sociálních sítí, kde uživatelé překvapeně konstatují, že je tam jejich e-mail. A víceméně potvrzují, že použité heslo je některé z těch, které používali v minulosti.

 

Podle vyjádření Google nedošlo k narušení bezpečnosti služby Gmail. "Zabezpečení dat našich uživatelů je pro nás nejvyšší prioritou. Nemáme žádné důkazy o tom, že by byl náš systém ohrožen. Ve chvíli, kdy bychom získali podezření, že by bezpečnost mohla být narušena, neprodleně podnikneme kroky, abychom pomohli dotčeným uživatelům ochránit jejich účty," uvedla firma.

Jakékoliv úniky hesel však podle expertů znamenají, že uživatelé, jejichž heslo vázané ke konkrétnímu e-mailu bylo prozrazeno, mohou být ohrožení. "Naše e-maily se používají jako přihlašovací jména pro jiné služby, například Facebook. A lidé opravdu hodně používají tatáž hesla opakovaně na řadě služeb," podotkl Mahdal.