Informoval o tom dnes právní poradce Twitteru Alex Macgillivray na svém účtu @amac. Twitter účet @hannoverticker zablokoval na žádost německé policie. „V lednu jsme oznámili, že máme schopnost blokovat obsahy. Toho jsme poprvé využili u skupiny, která je v Německu pokládána za ilegální,“ oznámil Macgillivray.

První případ v historii

Sdělení neonacistické organizace Besseres Hannover (Lepší Hannover), která byla v Německu postavena mimo zákon, byla podle serveru BBC znepřístupněna pouze uživatelům Twitteru v Německu. Lidé v ostatních zemích světa si je mohou nadále číst. Jde o první případ, kdy Twitter v nějaké zemi uplatnil ustanovení o možnosti cenzurovat obsah "tweetů" v konkrétní zemi. Tato politika umožňuje blokovat závadný obsah, pokud porušuje zákony toho kterého státu. Blokování obsahu je přitom na konkurenční sociální síti Facebook běžné.

Twitter nikdy nechtěl cenzuru

Macgillivray zdůraznil, že Twitter nikdy nechtěl cenzurovat obsah, ale je dobře, že k tomu má nástroje umožňující to dělat v omezené míře a transparentně. Právník rovněž do svého vysvětlení vložil link na dopis, v němž německá policie žádá uzavření účtu. Policie v žádosti vysvětluje, že Besseres Hannover je rozpuštěná organizace, jejíž majetek byl zabaven. Okamžitě proto mají být zablokovány také všechny její účty na sociálních sítích.