Připadá vám to jako nesmysl a zbytečné přehánění? Mnohé lidské osudy hovoří o opaku. Pohyb na internetu není žádný med a neznalým, nezkušeným lidem může udělat ze života peklo.

Chtěli své známé jen informovat o zdravotním stavu syna

Malý Brit Kai Leighton se narodil s vážnou srdeční vadou, která vážně ohrožovala jeho život. Rodiče Haydn a Jamie-Leigh denně upravovali svůj status na Facebooku, aby informovali své blízké a příbuzné o zdravotním stavu synka.

Stejně tak, když byli se synem více jak měsíc v nemocnici kvůli operaci, stále známým sdělovali, jak se Kaiův zdravotní stav vyvíjí. Avšak tyto zprávy sledoval i někdo docela jiný - členové zločinecké bandy. Když se tedy rodiče modlili vedle Kaiova nemocničního lůžka 100 km daleko od domova, zloději jim bezcitně vykradli dům! Věděli přesně, kde rodiče jsou, a že je během loupeže nikdo nepřekvapí - díky informacím z Facebooku.

"Nikdy bychom si ani na chvíli nepomysleli, že naše zprávy někdo čte proto, aby si ověřil, kdy nejsme doma a mohl nás vykrást," komentoval otec událost serveru DailyMail. Zloději jejich dům vykradli dokonce dvakrát!

"Po asi třech týdnech, kdy jsme žili v nemocnici v pokoji pro rodiče, nám zavolal soused, že se nám někdo s baterkami prochází po obýváku a slídí tam." Haydnova matka se proto jela podívat do domu a zjistila, že zmizel XBox a několik počítačových her. Na zemi byla položená televize. Někdo zřejmě zloděje vyrušil při akci.

"Za týden se vrátili a dílo dokončili. Vzali dvě televize, počítač, DVDčka. Člověk prostě neočekává, že by někdo mohl využít tak hrozné  životní situace, kterou jsme prožívali. Ale předpokládám, že jsme to byli my, kdo jim řekl, jak bezpečné je u nás krást," pokračuje Haydn.

Přítel přítele není váš přítel!

Kámen úrazu byl v špatném zabezpečení profilu na Facebooku. Byl nastaven na viditelnost pro přátele přátel - tedy pro lidi, které absolutně neznal. S tím, jak to na Facebooku chodí, mnozí jeho přátelé ani nevěděli, koho v přátelích vlastně mají. "Odteď mám profil zabezpečený a do přátel si přidávám pouze ty lidi, které skutečně dobře znám," uzavírá věc zklamaný otec Haydn.

Své o těchto praktikách ví i brit Michael Fraser, který uvádí televizní show na BBC "Beat the Burglar" (Bijte zloděje). "Informace na Facebooku jsou pro zloděje zlatým dolem. Jednou máte oslavu nebo párty a zveřejníte svou adresu. Poté řeknete, že právě máte narozeniny. Pokud jsme tedy "přátelé" tak znám vaše jméno, adresu i datum narození."

Zloděj si vás pak může najít v různých registrech, zjistit si váš majetek a rozhodnout se, zda-li mu stojíte "za hřích". Pokud zveřejňujete hodně domácích fotek, zloděj dobře ví, jak to u vás doma vypadá a co vlastníte.

"Pokud se mrknu na Google Street View, okouknu váš dům, jestli máte poplašné zařízení na domě nebo křoví na zahradě, ve kterém se můžu schovat. Také si naplánuji únikovou cestu. A pokud napíšete, že v úterý jedete na dovolenou, vím, kdy do akce."

Zní to děsivě, ale je to bohužel pravda. Násilníci si přes sociální sítě vyhledávají své budoucí oběti. Zaznamenán je i případ dětské online šikany, kterou završila sebevražda patnáctiletého Thomase z vesnice Bournville v Anglii. Sedmnáctiletá Ashleigh Hall se na Facebooku spřátelila s mužem, který se vydával za náctiletého. Byl to odsouzený násilník Peter Chapman (33), S Ashleigh se potají sešel, unesl ji, znásilnil ji a nakonec i zavraždil.

Jedinou možností je prevence

Řešení je jednoduché i složité zároveň. Důležitá je především osvěta, informovanost a prevence ze strany rodičů. Mnozí lidé ze střední nebo starší generace vůbec možnosti internetu nebo sociálních sítí neznají nebo se o ně nezajímají. Tím pádem se ani nezajímají o to, co jejich děti na webu dělají.

Fraser věc uzavírá jednoduchou radou: "Pustili byste si do domu naprostého cizince, aby se tam porozhlédl, jen proto, že vypadá hezky a zaklepal vám na dveře? Ne? Tak proč to samé děláte na Facebooku?"