Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ceny dovolených padají: Češi kvůli uprchlíkům nechtějí do Řecka ani Turecka

Autor: ula - 
21. března 2016
17:36

Čechům se už nechce jezdit na dovolenou do Řecka, jejich zájem klesl o kdysi oblíbené Turecko. Dovolenkáři se vyhýbají hlavně řeckému ostrovu Kos, odkud cestují uprchlíci do Evropy. České cestovní kanceláře opatrně připouštějí, že klienti si vybírají jiné destinace než v minulosti. Na pokles zájmu reagují i turečtí a řečtí hoteliéři a ceny tak padají dolů.

„Ano, zájem o dovolenou na ostrovech Kos a Lesbos klesl,“ potvrdila Blesk.cz Kateřina Petříčková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláři a agentur. „Jelikož klesla ze strany klientů poptávka, cestovní kanceláře snížily kapacitu.“

„Z České republiky nebudou na sezonu 2016 realizovány žádné lety na ostrov Lesbos. Zájezdy na tento ostrov si lze individuálně zakoupit, a realizovat tedy jedině s odletem z letiště mimo ČR nebo s mezipřistáním, například přes Athény,“ řekl Demetrios Lambrou, ředitel cestovní kanceláře VTT.

„O Řecko a Turecko je skutečně nízký zájem, evidujeme pokles okolo 60 %,“ řekla Blesku Lucie Lenochová z CK Neckermann.

Některé cestovní kanceláře jsou k otázkám poklesu zájmu o Řecko a Turecko opatrnější. Připouštějí, že klientům se do Turecka či do Řecka příliš nechce, ale zároveň věří, že Češi čekají, jak se bude situace vyvíjet, a ubezpečují klienty, že např. na Turecké riviéře nepřijdou s uprchlíky vůbec do styku, protože se nachází mimo uprchlické trasy.

Nezájem se projevuje na cenách

„Prodeje zájezdů do Turecka jsou také nižší než vloni,“ uvedla dále Petříčková. „Pokles zájmu o destinace jako Turecko či Kos kvůli bezpečnostní situaci a uprchlické krizi se už nyní projevuje na cenách,“ popisuje dopady krize Simona Fischerová z CK Fischer a dodává: „Tamní hoteliéři se chtějí uživit a turisty nutně potřebují, nabízejí proto cestovním kancelářím mimořádné slevy, a ty je hned promítají do cen pro klienty.“

Podle Františka Vorla z CK Blue Style nyní pořídíte osmidenní dovolenou do 5hvězdičkového hotelu v Turecku s all inclusive servisem pod jedenáct tisíc korun.

Nová naděje: Dohoda Řecka s Tureckem

„Ostrov Kos vypracoval systém rychlé registrace uprchlíků a jejich přesunu na pevninu, takže by s nimi neměli přijít turisté do kontaktu,“ říká Hynek Špinar z CK Čedok, ale zároveň připouští: „Je pravda, že na některých ostrovech v bezprostřední blízkosti Turecka, jako je Chios nebo Lesbos, zatím nejsou schopni uprchlíky zvládat bez problémů.“

Naděje cestovek se nyní upínají k dohodě v Bruselu, která povoluje přesun všech uprchlíků z Řecka do Turecka. „Věříme, že tato dohoda přinese znatelný obrat. V posledních dnech se Češi začali o zájezdy do Řecka opět zajímat,“ doufá Fischerová.

kamcerka ( 9. dubna 2016 13:22 )

I když tam nemusí být uprchlíci, mohou se tam dostat teroristi. Letos a vypadá to, že už to lepší nebude, tak Slovač, Maďarsko, tam je zatím klid a krásně.

asijo ( 21. března 2016 23:54 )

Kdo by tam taky jezdil,všude jsou samí čmoudi a strach někam chodit.

prycsnima ( 21. března 2016 22:59 )

 Řekové ať se z toho třeba zese rou.do téhle země zlodějské ani omylem, a i slimácké země jsou pro mne tabu.

nemamradods ( 21. března 2016 22:49 )

Ano ceny dovolených do Řecka,Turecka a oblastí s hrozbou nebezpečí opravdu klesají,na druhou stranu nehorázně zdražilo Bulharsko,Španělsko,tak o co jde.

mrkevmrkev ( 21. března 2016 21:13 )

Přesně tak, jet tam s vědomím, že o několik metrů, kilometrů, prostě za rohem, je neskutečná špína, bordel, nepořádek, výkaly, hromady odpadků, hory plovacích vest od ,,migrantů,, táhnoucích za dávkami do Německa. Ani náhodou.

Zobrazit celou diskusi