Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dovolená v Řecku? Uprchlíci mizí, Češi skupují zájezdy

Autor: sou - 
18. dubna 2016
05:43

Díky plnění dohody mezi Evropskou unií a Tureckem z řeckých ostrovů mizí uprchlíci. Dopad už zaznamenaly i cestovní kanceláře. Prodej zájezdů do těchto lokalit začal totiž stoupat. Kromě oblíbených ostrovů, jako jsou Kréta nebo Santorini, Češi vyhledávají i zatím pro ně méně známá místa. V letošním roce navíc do tradičně populární destinace zamíří i stovky tisíc západních turistů, kteří původně plánovali vyrazit na sever Afriky.

Dohoda mezi Evropskou unií a Ankarou jak se zdá funguje. Z řeckých ostrovů odjíždějí uprchlíci zpět do Turecka a další přijíždějí už jen v řádech několika jednotlivců za den. To vede k většímu zájmu Čechů o letní dovolenou právě v této vyhledávané lokalitě.

„Naše pobočky zaznamenávají zvýšený zájem českých turistů o řecké ostrovy. V posledních dnech prodeje stoupají, což je dobrá zpráva, protože začátek předprodejů ukazoval spíše záporná čísla,“ uvedla pro Blesk.cz Simona Fischerová z cestovní kanceláře Fischer.

Podle Exim tours jsou řecké ostrovy tento rok žádané. „Nejistota je pouze u v souostroví Dodekanesos – ostrovů Kos a Samos, kde panují obavy ze zvládání uprchlické krize,“ uvedl její marketingový ředitel Stanislav Zíma. K břehům prvního zmiňovaného ostrova od 4. dubna dvakrát připlula loď s padesáti běženci, nyní jich na ostrově zbývá polovina.

U nejoblíbenějších ostrovů jako je Kréta, Zakynthos nebo Korfu zaznamenáváme meziroční nárůst zájmu v desítkách procent. Dokupujeme další kapacity, které budou ovšem za vyšší ceny, než původně nakoupené, které do konce dubna doprodáme,“ popsal také Hynek Špinar z Čedoku.

Uprchlíci na řecké ostrovy přijíždějí už jen v řádech jednotek lidí 

„Na ostrově Kos jsou momentálně poslední uprchlíci, kteří čekají na převoz. Migranti se začnou z Řecka vracet několik měsíců před zahájením hlavní turistické sezony, Češi se tedy mohou bez obav těšit na normální průběh své dovolené,“ upřesnila Fischerová.

Klesající tendenci přílivu uprchlíků potvrzují i údaje UNHCR. Zatímco během prosince se počet imigrantů stále pohyboval kolem několika tisíc týdně, v dubnu se jedná už jen o jednotky lidí. Například na ostrově Lesbos je to skok z téměř tří tisíc připlouvajících zhruba na 55.

Cestovní kanceláře ale nepřestávají celou situaci monitorovat. „Jsme ve stálém spojení s našimi obchodními partnery. Hotely jsou před zahájením sezony připraveny poskytnout našim turistům ty nejlepší služby a těší se na přílet prvních charterových letů,“ vysvětluje mluvčí Firo tour Eva Němečková.

Letos je podle cestovních kanceláří kromě zájmu o nejnavštěvovanější řecké ostrovy, jako je Kréta, Rhodos nebo Santorini, zvýšený zájem i u doposud „nepoznaných“ ostrovů Symi, Halki, Patmos a Sifnos. „Maximálně jsme navýšili kapacitu na ‚klidných‘ ostrovech a rozšířili nabídky jak hotelů, tak pobytových míst,“ informuje Němečková.

Češi volí zájezdy do Řecka nejraději s možností all inclusive stravování

Ročně Řecko navštíví přes 300 tisíc českých turistů. „V letošním roce navíc do tradičně populární destinace zamíří i stovky tisíc západních turistů, kteří původně plánovali vyrazit na sever Afriky. Řada hoteliérů proto už nyní hlásí cestovním kancelářím zaplněnost na celou sezonu,“ upozorňuje Fischerová.

Řecko se podle ní řadí mezi nejprodávanější destinace a průměrná cena zájezdu se pohybuje kolem 17 tisíc korun. Češi si převážně volí stravování all inclusive ve čtyř- až pětihvězdičkových hotelech. To potvrzuje i cestovní kancelář Firo tour s tím, že jsou ale i apartmány nebo studia se snídaní nebo úplně bez stravování. „Průměrnou cenu zájezdů nelze jednoznačně uvést. Záleží nejen na úrovni hotelu či apartmánů nebo studií, ale především na typu jednotlivých ostrovů,“ uzavřela Němečková.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Xeen ( 18. dubna 2016 12:39 )

Prosím o model vrtulníku, jež dokáže monitorovat bez přestávky 500km linii pobřeží mezi Tureckem a Řeckem, pár let jsem vojenskou techniku nesledoval tak mne překvapuje jak obrovský skok za tu dobu udělala a nechám si rád vámi, jako evidentním specialistou na obory vojenství i zeměpisu poradit.

ollo ( 18. dubna 2016 12:30 )

Řekové si vydělali, migrantům taxíky, busy, lodní přepravu, strava, ošacení, pak je pustili na sever a starejte se. NE nemíním se koupat v moři plném 20 000 mrtvol

ollo ( 18. dubna 2016 08:21 )

Tak já i známí bojkotujeme Řecko za to, co způsobili, že prožrali peníze na ochranu hranic, přitom stačil jeden vrtulník...NE ŘECKO!!!BOJKOT!!!

Zobrazit celou diskusi