Milan Lasica (†81) byl známým slovenským humoristou, textařem, hercem a také zpěvákem, jenž byl činný na poli umění až do své smrti. Doslova a do písmene - zesnul totiž přímo na jevišti. Pár měsíců před svým skonem se ale věnoval nahrávání nového alba nazvanému Básnenie. „Na žádost pana Lasici ho drželi v utajení až do úplného dokončení,“ citoval jeho PR manažerku deník RTVS. Ve středu 1. listopadu pak v řadě slovenských rádiích došlo k premiérovému odvysílaní skladby z tohoto alba - která se jmenuje List vo vetru.

Na youTube se rovněž objevil i videoklip, který skutečně bere za srdce. Kromě prostřihů na zpívajícího herce, známého třeba z komedií Vážení přátelé, ano, Srdečný pozdrav ze zeměkoule či Saturnin, jsou zde k vidění známé herecké osobnosti ze Slovenska a Česka, které se při poslechu písně pod vlivem emocí neubrání slzám.

Na úvod na Lasicu, jenž si získal přízeň svých fanoušků jako celoživotní gentleman, vzpomíná jeho švagrová, herečka Emília Vášáryová (81): „Milan byl velmi introvertní, tichý člověk. Většinou velmi vážný a velmi smutný, velmi plachý. Já se nedivím, že chtěl, aby to zůstalo v tajnosti...“ konstatuje tichým, ale pohnutým hlasem.

Ve videoklipu jsou pak k vidění i další členové jeho rodiny, jako je manželka Magda Vášáryová (75) či dcera Hana Lasicová (42), z hereckých a uměleckých kolegů jsou to třeba Daniela Kolářová (77), Zdeněk Svěrák (87), Jitka Čvančarová (45), Jiří Lábus (73), Milan Kňažko (78), Jiří Bartoška (76) či herec a komik Bolek Polívka (74), jenž dojemný klip a píseň vystihnul v úplném závěru. Sundá si klobouk v úctě z hlavy a hlesne výstižná slova: „Těžko neplakat, těžko neplakat... No jo, kluci, je to ku*va krásné...“

Deska básní, ilustrací a fotografií vyjde příští rok - a zájemci ji mohou získat prostřednictvím crowdfundingové kampaně. Lasica s Markem Kučerou, autorem alba, vybírali ze 64 básní jiných autorů, z nichž jich 11 nakonec Lasica nazpíval. Zhudebnili je klavírista a zpěvák Robert Pospiš s kytaristou a baskytaristou Martinem Sillayem.

Song List do vetra vzniknul z básně Miroslava Válka vydané roku 1972 ve sbírce Dotyky. Text je více než dojemný - jedná se totiž o jakýsi zhudebněný dopis pro všechny jeho blízké, se kterými se Lasica už nestačil rozloučit. „Píši vám tento dopis do podzimního temna, abyste neplakali do tiché noci pro mě,“ znějí první slova...

Fotogalerie
62 fotografií