Čtyřiašedesátiletý drsňák, spisovatel Dave Courtney, který byl inspirací pro nezapomenutelného vymahače Little Chrise ve výše zmiňovaném gangsterském filmu Guye Ritchieho (55), byl nalezen mrtvý ve svém bytě v jihovýchodním londýnském Plumsteadu. Jeho tělo bylo objeveno v posteli – se střelnou ránou a polštářem přes obličej, což dost odpovídá mafiánským praktikám. Podle prvního vyjádření jeho rodiny však muž spáchal sebevraždu.

V prohlášení zveřejněném na X, dříve známém jako Twitter, jeho nejbližší uvedli: „Dne 22. října 2023 se Dave rozhodl ‚zastavit jízdu‘. Prožil neuvěřitelný, barevný, rokenrolový život, ve kterém se dotkl srdcí tolika lidí. Bolest z toho, že už si nežije životní styl, který si zvolil, zejména kvůli bolestem spojeným s rakovinou a artritidou v pozdějších letech, byla patrně příliš velká,“ spekulovali, proč si nakonec sáhl na život.

Metropolitní policie však zdůraznila, že jeho smrt je v současné době považována za neočekávanou a je vyšetřována. Aby také ne – Courtney v podstatě celou svou kariéru postavil na image mafiána. Tvrdil, že býval společníkem dvojice (ne)slavných zločinců z 60. let, dvojčat Krayových. Kromě toho nic nenasvědčovalo tomu, že by chtěl odejít z tohoto světa – podle své facebookové stránky strávil sobotu sledováním svého fotbalového týmu Charlton na stadionu The Valley. A ti vyhráli, porazili Reading 4:0 v zápase League One.

Na snímcích na sociální síti bylo vidět i to, jak si Dave užívá jídlo s přáteli – dopřáli si hned tříchodové menu. A v neděli, v časných ranních hodinách, pak měl proti sobě obrátit zbraň... právě kvůli svému zdravotním stavu. „Místo toho, aby byl přítěží pro svou rodinu a přátele, rozhodnul se ‚zastavit jízdu‘ a zvolil svůj vlastní způsob odchodu,“ vysvětlovala jeho rodina. V minulosti byl přitom Dave terčem několika pokusů o vraždu – už v době, kdy působil v kriminálním podsvětí, byl nejednou málem zastřelen či ubodán.

Courtney neměl nikdy hluboko do kapsy. Produkoval a hrál ve svém vlastním filmu Hell to Pay a přijal hlavní roli Šíleného Davea po boku Manishe Patela (48) v nízkorozpočtovém britském snímku Triads, Yardies and Onion Bhajees. Jeho dům se v Plumsteadu stal jakýmsi orientačním bodem pro svou výstřednost. Vila přezdívaná pro svůj vzhled Camelot Castle je údajně plná zbraní, mečů a brnění. Najdete v něm bustu Courtneyho, četné obrázky zesnulé královny, malby zlatých lvů, britské vlajky... a nechybí ani socha ostřelovače.

Potýkáte se s problémy? Máte pocit, že se nic nedaří a už nemůžete dál?
Nestyďte se požádat o pomoc.

Linka první psychické pomoci, nonstop a zdarma: 116 123
Linka bezpečí pro děti a mládež, nonstop a zdarma: 116 111

Fotogalerie
34 fotografií