Anglický textař a zpěvák Steven Patrick Morrissey známý mimo jiné ze skupiny The Smiths ostře zkritizoval kolegy, kteří sociální sítě zaplavili příspěvky na počest kontroverzní umělkyně Sinéad O'Connorové. 

Na svém webu zveřejnil prohlášení, ve kterém jim drsně vynadal! „Kde byla tahle podpora, když byla ještě naživu?“ zeptal se řečnicky. 

Ve svém příspěvku nazvaném podle vlastní písně You Know I Couldn't Last (česky Víš, že jsem nemohla vydržet) hudebník napsal: „Její vydavatelství se na ni vykašlalo poté, co prodala sedm milionů alb. Byla čím dál bláznivější, to ano, ale nikdy nebyla nezajímavá. Neudělala nic špatného.“

Video
Video se připravuje ...

Šokující video Sinead O'Connor: Vzlyká o svých psychických nemocích Facebook

»Zajímá vás jen proto, že je mrtvá!«

„Byla hrdá ve své zranitelnosti... A v hudebním průmyslu panuje určitá nenávist ke zpěvákům, kteří nezapadají (to vím sám až moc dobře). Nikdy nejsou oblíbení, dokud nezemřou – pak už se totiž nemůžou ozvat. Teď ji vychvalujete, ale jenom proto, že už je příliš pozdě. Neměli jste koule na to, ji podpořit, když byla ještě naživu a potřebovala vás,“ pustil se bez servítek do všech, kteří nyní mrtvou zpěvačku vynášejí do nebes, ale před několika měsíci je ještě vůbec nezajímala. 

„Proč se kdokoli z vás diví, že je Sinéad O'Connorová po smrti? Kdo se snažil zachránit Judy Garlandovou (†47), Whitney Houstonovou (†48), Amy Winehouseovou (†27), Marilyn Monroeovou (†36), Billie Holidayovou (†44)? Co uděláte, když se smrt jeví jako nejlepší řešení? Stálo to hudební šílenství za Sinéadin život? Ne, nestálo,“ napsal Morrissey.

Vážné psychické problémy

Sinéad O'Connorová si prošla mnoha náročnými zkouškami. Těžké měla už dětství: rozvod rodičů, pokřivený vztah s matkou, která ji prý týrala a zneužívala, útěky z domova, absence ve škole, nákupy „za pět prstů“ a prostituce vyvrcholily polepšovnou s jeptiškami „studenými jako led“. Lékaři jí diagnostikovali bipolární poruchu a několikrát se pokusila o sebevraždu. V lednu 2022 navíc zemřel její teprve 17letý syn Shane, a to navíc vlastní rukou.

Podle Morrisseyho O'Connorová představovala jistou výzvu. Nebylo možné ji zaškatulkovat a dokázala se ozvat, když se všichni ostatní uchýlili k bezpečnému mlčení. „Šikanovali ji čistě jen proto, že byla sama sebou,“ je přesvědčený. 

Fotogalerie
75 fotografií