Alan Arkin se objevil v celé řadě filmů, byl čtyřikrát nominován na Oscara a v roce 1963 získal nejvyšší broadwayské ocenění, cenu Tony, za roli ve hře Enter Laughing. Podle vyjádření zdrcené hercovy rodiny zesnul již ve čtvrtek 29. června v kalifornském Carlsbadu. 

„Náš otec byl jedinečně nadaná přírodní síla, a to jak coby umělec, tak jako člověk. Milující manžel, otec, dědeček a pradědeček. Zbožňovali jsme ho a bude nám nesmírně chybět,“ napsali jeho synové Adam, Matthew a Anthony ve svém společném prohlášení, jímž hercův skon potvrdili.

Alan Arkin nejprve působil jako zpěvák a kytarista ve skupině Tarriers, se kterou nazpíval například píseň Banana Boat Song. Poté se stal členem divadelní herecké společnosti a v 60. letech debutoval jako dramatik na Broadwayi svou hrou Eh?.

Na filmovém plátně se objevoval od roku 1966. Mezi nejznámější patrně patří jeho role kapitána Yossariana v přepisu slavného bestselleru Josepha Hellera Hlava 22, věčně sjetý dědeček ve roadmovie Malá Miss Sunshine, za jehož ztvárnění se konečně dočkal sošky Oscara, či až příliš flegmatický tatínek z pohádkového Střihorukého Edwarda od Tima Burtona (64).

Kromě Oscara se Arkin pyšnil i mnoha dalšími cenami - například nominacemi na cenu Emmy, které si zasloužil díky postavě stárnoucího herce v komediálním seriálu Kominského metoda, kde účinkoval až do roku 2021, jedním Zlatým glóbem, cenou BAFTA či třeba cenou Independent Spirit Awards.

I po osmdesátce zůstával Arkin pozoruhodně aktivní ve filmu a televizi, a je jasné, že muž, jenž za sebou zanechal plodnou kariéru čítající na jedenáct desítek filmových a televizních rolí a který neúnavně dokazoval, že ani s přibývajícím věkem nepatří do starého železa, bude v Hollywoodu moc chybět...

Fotogalerie
52 fotografií