V Londýně minulý týden začal čtením obžaloby ze sexuálního napadení a obtěžování soud s americkým hercem Kevinem Spaceym. Někdejší filmová ikona k budově soudu přijela v doprovodu právníků okolo osmé hodiny s úsměvem na rtech, a přelíčení začalo před polednem. Zhruba po třech hodinách bylo jednání přerušeno, v pátek pak pokračovalo. Herec, jenž aktuálně bydlí na střídačku v londýnské čtvrti Waterloo a ve Spojených státech, kde žije i jeho rodina a pes, veškerá obvinění odmítá. Jsou podle něj přehnaná a vymyšlená.

Není jich přitom málo a rozhodně nejde o nějaké neškodné incidenty. Podle prokuratury se Spacey v letech 2001 až 2013 dopustil celkem dvanácti sexuálních trestných činů vůči čtyřem mužům. K nim mělo dojít v době, kdy trvale žil v Británii. V letech 2004 až 2013 byl navíc Spacey uměleckým šéfem londýnského divadla Old Vic a své moci údajně využíval tímto nevhodným způsobem. Soud s třiašedesátiletým hercem, jenž se pyšní dvěma soškami Oscar (za svůj výkon ve filmech Americká krása a Obvyklí podezřelí), bude podle odhadů trvat přibližně čtyři týdny.

Video
Video se připravuje ...

Agnieszka Hollandová: O Šarlatánovi, uzavření kin i poklescích Hollywoodu Ivan Hladík, Jan Jedlička

„Hodně z vás ví, že Kevin Spacey je mimořádně známý herec, který získal několik ocenění. Podle obžaloby je to ale zároveň i muž, který sexuálně napadá jiné muže. Nerespektuje hranice ani osobní prostor a dělá mu radost, když se při něm ostatní cítí bezmocní. Je to sexuální tyran,“ zaznělo podle deníku The Mirror u soudu - spolu s detailními popisy šokujícího Spaceyho chování. „To, co udělal, udělat chtěl pro své osobní sexuální uspokojení,“ hřímal žalobce. Státní zástupce rovněž vyzval porotu, aby se nenechala ovlivnit hvězdným statusem herce, jenž byl ještě nedávno na vrcholu.

Spaceyho filmová a divadelní kariéra se ovšem prakticky zastavila v roce 2017, kdy ho zhruba 20 mužů obvinilo ze sexuálního obtěžování a napadení. Stalo se tak během kampaně MeToo zaměřené proti sexuálnímu násilí, co tehdy rezonovala Hollywoodem. Herec kvůli skandálu přišel i o hlavní roli v dramatickém seriálu Dům z karet. Soud v New Yorku ovšem loni zamítl žalobu podanou na Spaceyho, kterou na něj podal herec Anthony Rapp (51). Spacey ho měl obtěžovat coby nezletilého. Rapp tehdy chtěl po Spaceymu odškodnění 40 milionů dolarů (870 milionů korun), odešel ovšem s prázdnýma rukama.

Fotogalerie
36 fotografií