Katarína Paveleková oznámila své rozhodnutí zemřít v pondělí 26. června veřejně na svém instagramu. Jak uvádí televize Markíza, nyní již herečka není mezi námi – vytoužený zákrok už má za sebou. 

Paveleková se objevila například ve slavném Tarantinově krváku Tenkrát v Hollywoodu (2019) či ve snímku Babylon (2022), i když její role byly spíše menší. Během uplynulého roku se u ní rozjely vážné zdravotní problémy, kvůli kterým nemohla pracovat ani normálně žít. 

„Ahoj všichni, posledních 10 dní jsem na tom zase špatně, uvězněná doma a moc toho nezvládnu. Moje tělo je moc slabé na to, aby bojovalo s touhle nemocí, už mi nezbývá žádná síla, a tak jsem se rozhodla ukončit svůj život s asociací Pegasos ve Švýcarsku,“ oznámila v pondělí herečka šokovaným sledujícím.

Neviděla jiné řešení

„Byla mi diagnostikována neléčitelná chronická neurologická nemoc ME/CFS (chronický únavový syndrom, pozn. red.) způsobená posilující dávkou vakcíny, a k tomu všemu mají navíc podezření na respirační ALS (amyotrofická laterální skleróza, pozn. red.). Kvůli onemocnění jsem hendikepovaná, nemohu pracovat, vést společenský život, ani si život jakkoli užívat. Dýchání je pro mě čím dál těžší a funkčnost mých plic se čím dál víc snižuje. Moc vám všem děkuji za vaše přátelství a podporu během posledního roku,“ pokračovala.

Paveleková ztratila naději, že by jí někdy mohlo být lépe. „Neexistuje žádný jiný způsob, jak ukončit mé utrpení, než rozhodnutí, které jsem učinila,“ dodala na závěr svého prohlášení a dala tak jasně najevo, že o žádné přemlouvání, aby si to rozmyslela, už nestojí. Švýcarsko si zvolila z jednoduchého důvodu – nejen, že patří mezi těch pár zemí, kde je asistovaná sebevražda legální, ale navíc také přijímá cizince, což neplatí všude.

Pacientů přibývá

Podle dat zpravodajského webu Swissinfo podobných lidí stále přibývá, průměrný věk pacientů se nicméně blíží osmdesátce (79,6 roku v roce  2022). Jak uvádí web Seznam Zprávy, nejvíce z těch, kteří se k asistované sebevraždě uchýlili, tvořili pacienti s rakovinou v terminálním stadiu (37 %).

 

Potýkáte se s problémy?

Máte pocit, že se nic nedaří a už nemůžete dál? Nestyďte se požádat o pomoc.

 Linka první psychické pomoci, nonstop a zdarma: 116 123 

Linka bezpečí pro děti a mládež, nonstop a zdarma: 116 111

Video
Video se připravuje ...

Lékaři muži diagnostikovali smrtelnou nemoc, a tak se rozhodl pro eutanazii. Jenže pitva ukázala, že nemocný nebyl. TV NOVA Official

Fotogalerie
30 fotografií