Skupina Ricchi e Poveri se proslavila jako trio, založili ji ale koncem 60. let čtyři zpěváci, kromě Gattiho Angela Brambatiová (74), Angelo Sotgiu (76) a Marina Occhienová (72), která později ze skupiny odešla. V roce 2016 šel do hudebního důchodu i Franco Gatti (†80), údajně z rodinných důvodů, a od té doby skupina pokračuje jako duo. V roce 2020 se ale Gatti vrátil na jeviště a snažil se vystupovat, dokud mu to zdraví ještě dovolilo.

Kapela Ricchi e Poveri v češtině znamená „Bohatí a chudí“. Jejich manažer se názvem kapely údajně snažil vyjádřit, že jsou „bohatí duchem, i když chudí penězi“.

Mezi jejich nejslavnější písně patřily hity Mamma Maria, Piccolo amore, Come vorrei, Made in ItalyFelicità nebo Sarà perché ti amo nebo Che Sara. Řada z těchto hitů se stala předlohou různých cover verzí a parodií, a to včetně těch českých. Prahu navštívil Gatti se svou kapelou hned několikrát, například v roce 2012, kdy se stali hosty na koncertu Michala Davida (62).

Smutek z Gattiho náhlého skonu zasáhl celou Itálii a pozůstalé zahrnuli kondolencemi nejenom fanoušci, ale i celebrity a politici. Mezi nimi i italská premiérka Giorgia Meloniová (45). „Odchází kus historie italské hudby, muž, který čelil bolestným výzvám života s velkou důstojností. Měj se, Franco,“ uvedla na twitteru. Slovy o bolesti odkazovala na tragédii z roku 2013, kdy ve svém domě v Janově náhle zemřel Gattiho mladý syn Alessio (†23).

Fotogalerie
17 fotografií