Trumpová, za svobodna Zelníčková, se narodila 20. února 1949 ve Zlíně (tehdy Gottwaldově) v rodině architekta. Když u ní rodiče zaznamenali pohybové vlohy, podporovali ji ve sportovní kariéře. Ve třech letech už stála na lyžích, ve dvanácti byla v reprezentaci.

Svatba kvůli útěku z Československa

Studovala Fakultu tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově. Tehdejší Československo jí ale brzy začalo být malé, a tak aby mohla odejít na Západ, poprvé se vdala za lyžaře s rakouským pasem Alfreda Winklmayra.

Krásná blondýnka pak odjela do Kanady a začala pracovat jako modelka. Jako manekýna později přijela i do New Yorku – a díky své práci se seznámila s Donaldem Trumpem, kterého si v roce 1977 vzala za manžela. 

Rozvod století

Měla s ním tři děti: Donalda mladšího (44), Ivanku(40) a Erica (38). Manželé spolu podnikali, stavěli hotely a kasina. Sňatek ukončil bouřlivý rozvod v roce 1992 po Trumpově románku s bývalou miss státu Georgia Marlou Maplesovou (58).

Potřetí se Trumpová provdala v roce 1995 za Itala Riccarda Mazzucchelliho (†74), manželství trvalo dva roky. Jejím čtvrtým a posledním mužem byl v letech 2008 až 2009 o 23 let mladší italský model Rossano Rubicondi (†49).

Trumpovi radila s proslovy

V posledních letech měla Ivana s Donaldem Trumpem přátelské vztahy a v roce 2016 nadšeně podporovala jeho kandidaturu na prezidenta Spojených států. Deníku New York Post tehdy řekla, že je příznivkyní i poradkyní svého exmanžela. „Mluvíme spolu před a po jeho vystoupeních a ptá se mě, co si o tom myslím,“ řekla a poznamenala, že Trumpovi doporučila, aby byl klidnější. „Donald ale nedokáže být klidný,“ řekla. „Je velmi výřečný. Prostě to říká, jak to je,“ dodala.

Když v roce 2017 propagovala svou knihu, řekla, že s tehdejším prezidentem hovoří zhruba každé dva týdny. Zároveň poznamenala, že mu nevolá příliš často kvůli jeho manželce Melanii.

„Nechci vyvolat žádnou žárlivost nebo něco takového, protože jsem v podstatě první Trumpova manželka, jasné?“ řekla se smíchem a dodala, že je vlastně „první dáma“. Mluvčí Melanie Trumpové tehdy reagovala slovy, že se Trumpova bývalá manželka na sebe pouze snaží upoutat pozornost.

Česko vždy milovala

Do Česka se Trumpová ráda vracela, byla například členkou poroty na finále Česká Miss, objevila se na Plesu v opeře či na mistrovství světa v lyžování v Liberci. V roce 2017 převzala v Praze cenu Ambasador České republiky, kterou uděluje Společnost CZECH TOP 100, při té příležitosti se také na Hradě sešla s prezidentem Milošem Zemanem. V roce 1990 doprovodil Trumpovou na cestě do tehdejšího Československa i Trump, účastnili se tehdy pohřbu jejího otce. Matka (96) Trumpové svou dceru přežila.

Trumpovi měli deset vnoučat. Dcera Ivanka je provdaná za realitního podnikatele Jareda Kushnera (41), mají tři děti. Donald junior má pět potomků a je rozvedený. Nejmladší Eric je ženatý od roku 2014, má dvě děti.

Video
Video se připravuje ...

Ivana Trumpová: Úspěchy a skandály jejího života Videohub

Fotogalerie
171 fotografií