Anna van den Endenová byla vdaná pouhých pět týdnů, když byl její život 17. května 1929 brutálně ukončen, pravděpodobně páčidlem, píše list Daily Mail. Teprve třiadvacetiletá manželka zelináře stála ve své kuchyni, když byla zasažena takovou silou, že podle policejní zprávy „prošla část mozku pravým uchem“. Vrah jí doslova vymlátil mozek z hlavy. K vraždě došlo v nizozemském městě Breda a dodnes nebyl případ nikdy vyřešen.

Jedním z podezřelých byl mladý přístavní dělník, měsíc před svými 20. narozeninami, jménem Andreas van Kuijk – později světu známý jako plukovník Tom Parker, manipulativní showman a manažer Elvise Presleyho od roku 1956 až do zpěvákovy smrti v roce 1977.

Parker se postaral o Elvisův raketový vzestup ke slávě a tituloval ho jako ‚krále rokenrolu‘. Čerpal ze svých zkušeností pouťového podvodníka a postupně z chudého chlapce z Tupelu v Mississippi učinil nejoblíbenějšího baviče na Zemi.

VIDEO: 20 let imitoval Elvise Presleyho a málem tomu obětoval život: Z jeviště jel rovnou na sál!

Elvise vyždímal a poslal do armády

Parker tak neúnavně propagoval Elvise, až se stal televizní hvězdou a poté i filmovou hvězdou. Mladého zpěváka dokonce na vrcholu slávy v roce 1958 povzbuzoval, aby narukoval do armády, protože si uvědomoval, že to jeho pověst ještě posílí. Sám přitom úmyslně nabíral váhu až do stavu obezity, aby ho za druhé světové nepovolali na frontu.

Parker ale za svou službu požadoval vysokou cenu. Do kapsy si strčil až polovinu Elvisova příjmu a nemilosrdně řídil jeho život! Mladého fešáka nejprve obíral o 25 procent všech jeho zisků, později dokonce o 50 a ještě si nechal proplácet veškeré náklady včetně takových drobností, jako byly chlebíčky nebo káva.

Hanks v latexu

V novém životopisném filmu Baze Luhrmanna Elvis hraje Parkera stěží rozpoznatelný Tom Hanks (65) s tváří pokrytou vrstvami latexu. Pro Hankse je to neobvyklá role. Na svém kontě má celkem dva Oscary a šest nominací, ale jedním z nepsaných zákonů moderní kinematografie je, že nikdy nehraje padouchy.

Parker je ovšem zcela ukázkovým záporákem. Nejen, že se k lidem běžně choval jako k odpadu, ale ještě se tím chlubil, a dokonce si z toho vytvořil svou zásadu: „Nemusíte být k lidem na cestě nahoru milí, pokud se nevrátíte dolů“.

Jak vypráví Luhrmannův film, byl to Parker, kdo téměř vynalezl koncept merchandisingu. Spolu s odznaky 'I Love Elvis' (Miluji Elvise) nechal vyrobit i odznaky 'I Hate Elvis' (Nesnáším Elvise) na základě toho, že ne každý ho bude mít rád, takže mohl vydělat peníze i na jeho odpůrcích.

Přátelé o vraždě nepochybují

Názory Elvisových nejbližších na jeho manažera byly při nejlepším rozporuplné.Nemyslím si, že je pochyb o tom, že [Parker] tu ženu zabil,“ uvedl jeden ze zpěvákových nejlepších přátel Lamar Pike.

Důkazy, které Parkera spojují s vraždou Anny van den Endenové, jsou nepřímé, ale přesvědčivé. Andreas van Kuijk, jak se původně jmenoval, Annu téměř jistě znal — chodili do stejného kostela.

Vzhledově odpovídal i popisu hlavního podezřelého: muže viděného, jak opouští její dům za obchodem s potravinami, a to přibližně v době vraždy. Jako dělník v přístavu v nedalekém Rotterdamu měl vždy nedostatek peněz a mohl být vyrušen při vloupání.

Po vraždě rovnou do Ameriky

Kromě toho vrah posypal Annino tělo pepřem, pravděpodobně proto, aby zabránil policejním psům zachytit jeho pach. Andre nebo Dries, jak se mu přezdívalo, cvičil cirkusové psy a tuto lest dobře znal. Nakonec, a to je nejpřesvědčivější ze všeho? Opustil město jen pár hodin po vraždě. Jeho další zastávkou byla Amerika.

Parker byl v USA již dříve. Dva roky před vraždou přeplul Atlantik, pravděpodobně jako černý pasažér, a 18 měsíců ilegálně pracoval na putovních poutích a karnevalech.

Z Kuijka Parkerem

Je možné, že byl deportován, nebo si možná našetřil dost peněz, aby se mohl vrátit domů. Ať tak či onak, v noci, kdy došlo k vraždě, znovu odjel do Ameriky –  nejspíš na holandské rybářské lodi, která nakonec zakotvila v Mobile v Alabamě.

Znovu ilegálně proklouzl do země a opět se přidal k poutím a cirkusům. Pracoval například jako ošetřovatel slonů v cirkuse se sídlem v západní Virginii. Také si změnil jméno na Thomas A. Parker a jako místo svého narození na nových dokumentech uvedl Huntington v západní Virginii.

Elvise uvěznil ve Vegas

Do rodného Nizozemska se nemohl vrátit, ani kdyby chtěl, protože neměl pas — jeden ze dvou tajných důvodů, proč podle filmu také odmítl zorganizovat světové turné, po kterém Elvis toužil.

Dalším důvodem byla jeho závislost na hazardu. Když svému hvězdnému svěřenci zajistil stálé angažmá v hotelu v Las Vegas, místní kasino mu odpustilo jeho kolosální dluhy.

Sledoval, jak umírá

Co ale prospívalo Parkerovi, ničilo Elvise. Zpěvák profesně uvězněný ve Vegas začal sttrádat a jeho fyzické i duševní zdraví se začalo rapidně zhoršovat. Plukovník to sledoval, ale nijak zvlášť ho to neznepokojovalo. Věděl, že Elvis pro něj může být stejně cenný mrtvý jako živý. Svým způsobem tedy bezskrupolózní manažer zabil i Elvise... 

V případě vraždy Anny van den Endenové se nikdy vraha usvědčit nepodařilo. Byl to právě brutální zločin, co van Kuijka, později známého jako Parkera, přimělo utéct do Ameriky a později vedlo k objevení Elvise? 

Ať už je pravda jakákoli, plukovník zemřel v roce 1997 ve věku 87 let a své možná nejhanebnější tajemství si vzal s sebou do hrobu.

VIDEO: Priscilla Presley: Zažijte Elvise tak, jak vždycky chtěl!

 

Aréna hvězd – Největší koncertní bomba už v září 2022! Michal David, Monika Absolonová, Dalibor Janda a spousta dalších. Vstupenky si zajistíte ZDE! 

Fotogalerie
104 fotografií