Ruská invaze, kterou věrní z Kremlu tvrdošíjně nazývají „speciální operací“, aniž by si patrně uvědomovali stovky mrtvých civilistů, změnila na Ukrajině docela všechno. V jeden den byla pop-rocková skupina Antytila na předních příčkách hudebních hitparád... Druhý den žádné hudební příčky už nebyly a začalo se bojovat o holé životy. Mladí hudebníci neváhali a navlékli maskáče, aby se mohli do války sami zapojit. Zpěvák Taras Topolia (34), klávesista Serhii Vusyk a kytarista Dmytro Zholud se ihned poté, co Rusko zaútočilo, rozhodli rozloučit se svými rodinami a zůstat v Kyjevě.

Nebylo to pro ně ale vůbec snadné. „Jsme rodiče. Já mám tři děti, Taras má tři děti. Dima má syna,“ vypočítával klávesák Vusyk. Tváří v tvář ruské agresi však nemohli zůstat nečinnými. Prvních několik dní ruské invaze podle nich bylo „šokující“„Nikdo na Ukrajině neočekával, že Putin zahájí tuto škálu eskalace, když začal ničit civilní infrastrukturu, továrny, sirotčince, průmysl, obytné oblasti, porodnice a tak dále,“ řekl. „V žádném případě si nemyslíme, že prohrajeme. Ale jsme připraveni na cokoliv,“ přiznal podle Euronews.com kytarista Dmytro Zholud. Bubeník Dmytro Vodovozov a basista Mykhailo Chyrko na rozdíl od nich nejsou v první linii. Dělají ale také důležitou práci – organizují zásoby v zákulisí.

Když se muzikanti dozvěděli, že Britové chystají koncert na podporu Ukrajiny, skrze Instagram se pokusili spojit s Edem Sheeranem (31), který má na akci vystoupit. „Ahoj Ede, zdravíme z Kyjeva. Jsme hudebníci ukrajinské kapely Antytila ​​– jedné z nejpopulárnějších ukrajinských kapel se spoustou fanoušků na Ukrajině i po celém světě. V době míru se naše koncerty konaly na stadionech... Válka ale změnila naše životy a nyní bojujeme se zbraněmi proti ruským okupantům. Děkujeme vám a všem Britům za vaši podporu. Jsme vám vděční a navždy si to budeme pamatovat,“ zdůraznil ve zveřejněném videu frontman skupiny a nabídl, že se i se svými kolegy ze skupiny může koncertu živě účastnit.

„Dnes jsme se dozvěděli o vašem charitativním koncertu pro Ukrajinu, který se bude konat v Birminghamu. Co kdyby se Antytila připojila k vystoupení na dálku? Naše kapela bude hrát naši hudbu v Kyjevě, městě, které se nevzdalo a nikdy se nevzdá ruským okupantům. Vy budete hrát v Birminghamu,“ plánovali nadšeně muzikanti. „Nebojíme se hrát pod hrozbou padajících bomb. Prostřednictvím hudby chceme světu ukázat, že Ukrajina je silná a nedobytá. Budeme bojovat a zpívat o vítězství před celým světem, který nás podporuje.“

VIDEO: V klipu písničky Lego od skupiny Antytila si zahrál i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Onen zmiňovaný koncert bude velkou událostí, která se uskuteční 29. března v birminghamské Resorts World Arena. Kromě Sheerana by měl vystoupit i písničkář Tom Odell (31), zpěvačka Camila Cabellová (25), nejnovější představitelka pohádkové Popelky, či rocková skupina Snow Patrol. Hudební vystoupení tam mají být kombinována s krátkými filmy, které přiblíží probíhající humanitární úsilí a neutěšenou situaci, jíž čelí lidé zasažení ruskou invazí. Vybrané peníze půjdou na humanitární výzvu Ukrajinského výboru pro mimořádné události. 

Zda na akci skutečně ukrajinští muzikanti vystoupí, nebo ne, to je zatím ve hvězdách. Sheeran na slova Antytily zatím nijak nereagoval.

Fotogalerie
53 fotografií