Po tragédii, ke které došlo minulý týden na natáčení westernu Rust, se navzdory pokračujícímu vyšetřování množí mezi lidmi spekulace o vině. Někteří viní herce Aleca Baldwina, jenž ze zbraně vystřelil. Podle jiných je za neštěstí zodpovědná hlavní zbrojířka Hannah Gutierrezová-Reedová, která se podle mnoha kolegů chovala nezodpovědně. Ta nyní vinu odmítla a ukázala prstem na produkci filmu.

Právníci nezkušené zbrojířky Jason Bowles a Robert Gorence vydali v noci na pátek na twitteru první veřejné prohlášení k tragickému případu. „Ze všeho nejdřív by Hannah chtěla vyjádřit hlubokou a nejupřímnější soustrast rodině a přátelům Halyny,“ stojí ve vyjádření.

Podle zveřejněných slov byla Halyna pro Hannah velkou inspirací a osobností, k níž mladá zbrojířka vzhlížela s obdivem. Právníci Gutierrezové-Reedové rovněž uvedli, že se mladá žena modlí za brzké uzdravení postřeleného režiséra Joela Souzy (48).

Podle právníků by Hannah ráda uvedla na pravou míru některé lži a pomluvy, které se dostaly do médií s cílem ji očernit. „Bezpečnost je na place pro Hannah prioritou číslo jedna,“ stojí ve vyjádření.

Natáčení filmu Rust by údajně nikdy nebylo ohroženo, kdyby se na plac nedostaly ostré náboje. „Hannah nemá tušení, odkud se ostré náboje vzaly,“ tvrdí právníci. „Hannah a rekvizitářka měly zbraně pod kontrolou a nikdy neviděla, že by z nich někdo střílel ostrými náboji, to by ani nikdy nedovolila.

VIDEO: Alec Baldwin zabil kameramanku (†42) a postřelil režiséra: Slzy při výslechu!

Video
Video se připravuje ...

Alec Baldwin zabil kameramanku (†42) a postřelil režiséra: Slzy při výslechu! reuters

Na noc a během obědové pauzy byly vždy zamčené, neexistuje způsob, jak by - byť z jediné z nich - členové štábu stříleli,“ stojí dále v prohlášení.

Zbrojířce se rovněž prý nikdy nestalo, aby ze zbraně vypálila omylem. To se na place stalo jen rekvizitářce a jednomu z kaskadérů.

Podle právníků byla Gutierrezová-Reedová navíc přepracovaná a nedostalo se jí školení, které požadovala. „Hannah byla v tomto filmu najatá na dvě pozice, kvůli čemuž bylo extrémně náročné se plně soustředit na její práci zbrojířky,“ uvedli Bowles a Gorence, ačkoli není jasné, jaká byla ženina druhá úloha.

Hannah údajně bojovala za to, aby měla na přípravu zbraní více času a aby měla k dispozici dny potřebné na jejich údržbu. Vždy byla prý převálcována produkcí filmu, která se řídila heslem: „Čas jsou peníze.“ Produkce prý podceňovala i bezpečnostní školení pro zaměstnance. Podle Gutierrezové-Reedové tak byla ohrožena bezpečnost celého natáčení.

Právníci Gutierrezové-Reedové plánují nadále bojovat proti údajným pomluvám.

Fotogalerie
66 fotografií