Tragický incident z natáčení filmu Rust nadále vyšetřuje policie. Časopis People nyní zveřejnil svědeckou výpověď režiséra Joela Souzy a kameramana Reida Russella. Ti policistům popsali, co přesně předcházelo tragické nehodě, ale i to, jak vypadaly první okamžiky po ní.

Minulý čtvrtek kolem 13:50 zaznamenala tísňová linka kanceláře šerifa ve městě Santa Fe v Novém Mexiku hovor, ve kterém bylo oznámeno, že byl na natáčení filmu postřelen člověk. Po dalším vyšetřování bylo zjištěno, že hlavní kameramanka Halyna Hutchinsová a režisér snímku Joel Souza byli postřeleni, když Alec Baldwin vystřelil ze zbraně, která měla fungovat jako rekvizita.

Hutchinsová byla letecky převezena do nemocnice jménem University of New Mexico Hospital, kde později zemřela. Souza byl hospitalizován, ale krátce po přijetí byl opět propuštěn.

VIDEO: Tady se to stalo: Alec Baldwin zastřelil kameramanku a postřelil režiséra.

Video
Video se připravuje ...

Tady se to stalo: Alec Baldwin zastřelil kameramanku a postřelil režiséra. reuters

Cold gun

Souza i Russell ve své páteční výpovědi uvedli, že původní tým kameramanů z natáčení nedávno odstoupil, což způsobilo jisté prodlení na place, protože produkce musela najít nový tým. Podle Russella stály za skončením původních kameramanů problémy s ubytováním a penězi.

Souza policii sdělil, že si před střelbou všichni dali pauzu na oběd. Když se vrátili na plac, aby pokračovali v nacvičování, nebyl si už prý jistý, zda byla zbraň opět zkontrolována. Podle režiséra měly být všechny zbraně zkontrolovány zbrojířkou Hannah Gutierrezovou-Reedovou (24) a pak asistentem režie Davem Hallsem, který zbraně podával hercům, v tomto případě Alecu Baldwinovi.

Podle výpovědi Halls zavolal „cold gun“, než Baldwinovi rekvizitu podal. To mělo znamenat, že jsou v pistoli jen slepé náboje. Když ji pak Baldwin dostal do rukou, nacvičoval si tasení zbraně a posedával na lavici u kostela. Štáb měl na místě nastavovat kameru.

Necítím nohy

Souza vypověděl, že stál za Hutchinsovou, když „zaslechl něco, co znělo jako rána bičem, dále pak hlasité prásknutí“. Následně si vybavil, jak si Hutchinsová „stěžovala na bolest břicha a chytala se za trup těla“.

Režisér si pak uvědomil, že krvácí z ramene. A viděl krev i na Hutchinsové. Russell uvedl, že „si vybavuje, jak je Joel od krve a Halyna říká, že necítí své nohy“. Podle režiséra během osudné střelby neběžely kamery, protože se kamery teprve nastavovaly na scénu.

Russell vypověděl, že byl Baldwin ohledně zbraní vždy velmi opatrný. „Ujišťoval se, že je to bezpečné a že v okolí není žádné dítě, když se střílelo,“ popsal dění z natáčení předchozí scény.

Baldwin se k incidentu vyjádřil v pátek ráno na svém twitteru. „Neexistují slova, která by vyjádřila můj šok a smutek z tragické nehody, jež vzala život Halyně Hutchinsové, manželce, matce a naší hluboce obdivované kolegyni,“ napsal. Uvedl také, že plně spolupracuje s policií a je v kontaktu s rodinou zemřelé ženy.

VIDEO: Alec Baldwin zabil kameramanku (†42) a postřelil režiséra: Slzy při výslechu!

Video
Video se připravuje ...

Alec Baldwin zabil kameramanku (†42) a postřelil režiséra: Slzy při výslechu! reuters

Fotogalerie
62 fotografií