Prokurátorka Maria Melendezová v úvodní řeči označila hvězdu stylu R&B za predátora, který dvě desetiletí systematicky zneužíval řadu žen a nezletilých dívek. Podle ní R. Kelly využíval lží, manipulací, výhrůžek a fyzického násilí k tomu, aby získal nad svými oběťmi převahu. Svoje sexuální výstřelky si přitom údajně často natáčel. Zpěvák podle obžaloby využíval sofistikované sítě manažerů, bodyguardů a dalších členů svého týmu, kteří pro něj hledali dívky a ženy, jež zpěvák následně zneužíval.

Prokuratura tvrdí, že od svých obětí vyžadoval absolutní poslušnost, bez povolení jim údajně ani nedovolil odejít na záchod, zakazoval jim, aby se dívaly na jiné muže, a chtěl po nich, aby mu říkaly „daddy“ (česky „taťko“). Nutil přitom svoje oběti k napsání sebeobviňujících dopisů a následně hrozil jejich zveřejněním, pokud jej zneužívané osoby neuposlechnou, nebo se od něj pokusí utéct, tvrdí obžaloba. „Tato kauza se týká predátora,“ řekla v úvodní řeči Melendezová. „V této kauze nejde o celebritu, která má hodně ráda večírky,“ dodala.

VIDEO: Moderátorka BBC se zeptala Stevena Seagala na sexuální obtěžování, herec utekl z interview

Soudní řízení s Kellym, který je trojnásobným držitelem ceny Grammy a celosvětově proslul zejména hitem I Believe I Can Fly, písničky, která zazněla například ve filmu Space Jam, je vyvrcholením hromadících se podezření a obvinění, které pronikly na veřejnosti až v posledních letech. Řada se jich objevila v dokumentu z roku 2019 nazvaném R. Kelly a jeho oběti. Začátek soudního líčení byl několikrát odložen kvůli pandemii covidu-19 a podle agentury Reuters potrvá asi měsíc. Kelly mezitím strávil již přes dva roky ve vazbě. 

Pokud by byl známý muzikant shledán vinným ve všech bodech obžaloby, hrozilo by mu minimálně deset let za mřížemi... anebo dokonce i doživotí. I kdyby byl v tomto procesu osvobozen, čelí ve státech Illinois a Minnesota dalším podobným obviněním, která rovněž odmítá. Kellyho právní tým označuje všechny žalující za naštvané fanynky, které nejprve zoufale toužily být ve zpěvákově přítomnosti, a až později přišly s příběhy o zneužívání. Jak se situace kolem slavného umělce vyvine, to ukáže až čas. Jisté však je, že jde o skutečně závažná obvinění a zpěvák se nálepky sexuálního útočníka už nikdy nezbaví.
Fotogalerie
23 fotografií