James Padraig Farrell (17) zanedlouho oslaví osmnácté narozeniny, a jeho slavný otec při této příležitosti vyzval americké soudy, aby mladíka prohlásily nesvéprávným. Doživotního poručnictví, o které zažádal na počátku tohoto týdne, se rovným dílem hodlá chopit herec Colin Farrell a jeho bývalá partnerka, modelka Kim Bordenaveová (49), tedy chlapcova matka. Opatrovníci by pak nadále legálně rozhodovali o Jamesově životě, a to včetně jeho léčby, vzdělávání, a dokonce i o jeho intimním životě. Soudní proces by měl proběhnout 27. září, James se však kvůli svému zdravotnímu stavu nemůže zúčastnit slyšení. Je totiž postižen Angelmanovým syndromem.

Česká lékařská terminologie tuto genetickou poruchu označuje jako „syndrom šťastného dítěte“. Projevuje se motorickými problémy, postižení nezvládají příliš chůzi ani jemnou motoriku rukou, takže se pohybují jako bezduché loutky. Rovněž nedokáží moc mluvit, mají bezdůvodné záchvaty smíchu, epileptické záchvaty či skoliózu páteře. Kromě toho někteří jedinci také trpí těžkou mentální retardací – a to je bohužel případ Jamese. Ten si nedokáže připravit jídlo, sám se najíst, nezvládne se ani sám umýt nebo se obléct. „Vůbec nemluví, snadno propadá silné úzkosti a ztrácí pozornost,“ uvedla chlapcova pediatrička Liliana Sloninsky.

VIDEO: Trailer k filmu Dumbo: Příběh létajícího slůněte s hvězdným obsazením

Video
Video se připravuje ...

Trailer k filmu Dumbo: Příběh létajícího slůněte s hvězdným obsazením Falcon

Colin o svém postiženém synovi mluvil v minulosti často. Získal prý díky němu odlišnou životní perspektivu – dřívější irský bouřlivák, co propařil nejednu noc, a nejednou také skončil v protialkoholní léčebně, nyní za jeden z nejšťastnějších momentů svého života považuje okamžik, kdy James začal chodit. Lékaři totiž herce varovali, že možná neudělá nikdy ani krok. „Péče o dítě se speciálními potřebami může být občas tak brutální, že máte pocit, že vám to srdce rozcupovalo na malé kousíčky. Sdílená láska, čistá síla a hrdinství jsou ale tou jehlou a nití, která ho zase opraví,“ prohlásila tehdy dojatá hvězda filmů Hartova válka, Minority ReportFantastická zvířata a kde je najít či Dumbo.

Kromě Jamese má Farrell ještě mladšího syna Henryho Tadeusze (11). Jeho maminkou je herečka Alicja Bachelda-Curusová (38). Ani s tou ovšem herec již nežije - aktuálně by se měl už minimálně třetím rokem scházet s Kelly McNamaraovou, kráskou, která pracuje jako asistentka členů světoznámé hudební kapely U2. Spekuluje se však ale o jeho znovuobnoveném románku se „starou láskou“, Angelinou Jolie (45). Jiskra mezi nimi prý přeskočila v roce 2003, když bok po boku natáčeli velkofilm Alexander Veliký.
Fotogalerie
29 fotografií