Přestože je v poslední době herec Tom Cruise spíše hvězdou akčních blockbusterů, které sošky moc nesbírají, na poličce mu doma, alespoň prozatím, stojí Zlaté glóby tři. Ty získal za herecký výkon ve válečném snímku Narozen 4. července, v němž se objevil v roce 1990, v komedii Jerry Maguire z roku 1997, a v drama Magnolia, jež se do kin podívalo o dva roky později, tedy v roce 1999. Všechny tři sošky chce ale nyní vrátit – je hrubě nespokojen s tím, jak se Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, která ceny udílí, staví k menšinám. A není dokonce ani jedinou hvězdou, co plánuje Zlaté glóby bojkotovat...

Organizátoři Zlatých glóbů, kteří tyto ceny udílejí od roku 1944, se v posledních týdnech potýkají s drsnou kritikou. Bývalý prezident spolku se například nelichotivě vyjádřil o hnutí Black Lives Matter, které označil za rasistické, členové asociace byli zase nařčeni ze sexistických narážek či z korupce. List Los Angeles Times také porotce obvinil z toho, že mají podezřelé vztahy s některými celebritami a filmovými studii, která jim poskytují blíže nespecifikované výhody. „Členové asociace bývají často popisováni jako vyžírkové, kteří podkopávají důvěru v média,“ tvrdí drsně.

VIDEO: Herec Tom Cruise na svatebním večírku předvedl své taneční umění

Video
Video se připravuje ...

Herec Tom Cruise na svatebním večírku předvedl své taneční umění Youtube.com

Přestože Asociace v odpověď na tyto výtky slavnostně oznámila, že do svých řad najme více černochů, jelikož mezi 87 novináři není ani jedna osoba tmavé pleti, a také v následujících 18 měsících prý provede další potřebné kroky, televizní stanice NBC na to však zareagovala poměrně nečekaně. Vedení rozhodlo, že příští rok předávání cen přenášet raději nebude vůbec – všechny tyto novoty spíchnuté horkou jehlou se jim zdají unáhlené. „Změny takového rozsahu vyžadují čas a práci. Pokud organizace provede svůj plán, budeme snad v takové pozici, že budeme moci odvysílat Zlaté glóby v lednu roku 2023,“ stálo v oficiálním prohlášení NBC.

Jako první se ke kritikům Asociace přidala herečka Scarlett Johanssonová (36), hvězda komiksových snímků společnosti Marvel, v nichž ztvárňuje svůdnou asasínku Black Widow. Vytkla jim, že poskytovali legitimitu lidem, jako byl filmový producent Harvey Weinstein (69), jenž čelil soudním tahanicím kvůli tomu, že využíval svého vlivu k tomu, aby zneužíval a znásilňoval mladé herečky, co se toužily v Hollywoodu prosadit. Johanssonová, která mimochodem nemá Zlatý glóbus prozatím žádný, uvedla, že v minulosti musela čelit od některých členů Asociace chování „hraničícímu se sexuálním obtěžováním“.
Fotogalerie
42 fotografií