O jeho úmrtí dnes informovala agentura AP. Herec proslavený filmem Hříšný tanec a také televizním seriálem Sever a Jih o nemoci věděl od loňského roku, ale přesto pokračoval v práci a také v kouření cigaret.

Deník Blesk přinese ve středu velký speciál o životě a úmrtí legendárního herce. Kupte si deník Blesk!

Natáčel televizní seriál The Beast o veteránovi FBI a spolu s manželkou připravoval knihu vzpomínek Ještě jeden tanec, která měla být i o jeho boji s nemocí. Knihu už dopíše za Patricka někdo jiný.

Když se rozhodl jako vážně nemocný natáčet seriál The Beast, známí kroutili hlavou. "Pokud opustím Zemi, chci ji opustit s vědomím, že jsem se pokusil jí něco vrátit zpět a udělat něco užitečného," uvedl Patrick v show Barbary Walters na stanici ABC, proč se rozhodl pro natáčení. "Drží mě to nad vodou, kvůli tomu vstávám," dodal.

"Patrick byl vzácnou a nádhernou kombinací drsné maskulinity a úžasné zdvořilosti... Byl to skutečný kovboj s křehkým srdcem. Když na něj myslím, vybaví se mi, jak mu ležím v náručí, tančíme, zkoušíme zvedačku v ledové vodě, dřeme se na filmu, o němž jsme si mysleli, že ho nikdo neuvidí, řekla pro CNN o Patrickově odchodu jeho partnerak z Hříšného tance Jennifer Grey. Co řekli další slavní? Čtěte ZDE!

VIDEO: Swayze dotančil svůj hříšný tanec

Velká fotogalerie s legendou Swayzem

Fotogalerie
9 fotografií

Patrick Wayne Swayze se narodil 18. srpna 1952 v Houstonu v Texasu jako syn známé tanečnice a choreografky Patsy Swayzeové, která vedla v Houstonu taneční školu.

Díky své matce tancoval od útlého dětství, tanec posléze studoval i na baletních školách v New Yorku. Profesionálně tančit začal v zájezdovém divadle Disney on Parade, nicméně tak jako mnoho jiných amerických herců a tanečníků posléze pracoval na newyorské Brodwayi, později začal vystupovat v amerických televizních seriálech. Mezi americké herecké hvězdy jej vynesl až v roce 1987 film Hříšný tanec.

Od 1975 byl Patrick Swayze ženatý s finskou tanečnicí a herečkou Lisou Niemiovou, po jejímž boku hrál ve sci-fi filmu Ocelový úsvit. Čeští filmoví diváci ho nejvíce znali právě z filmu Hříšný tanec a Duch.

V roce 2008 mu byla diagnostikována rakovina slinivky břišní. Následně podstoupil chemoterapii a nové terapeutické postupy. 14. září 2009 v Los Angeles v Kalifornie bohužel boji s těžkou nemocí nakonec podlehl.

Čtěte více: Swayze přibral díky marihuaně...

Patrick Swayze: Vím, že mé dny jsou sečteny...

Swayze: V ústech cigáro, v hrudi hadičky...

Patrick Swayze (56): Zničil jsem se sám...