Bookmakeři sice vypisují na postupující páry kurzy, odhadnout, kdo půjde domů, je ale těžké i pro tvůrce pořadu.

„Když někdo zatančí perfektně a porota to ocení, šance, že si diváci budou myslet opak, je menší. Naopak fakt, že dvojice zatancuje nejhůře, nemusí pro diváka také nic znamenat a on takový pár posune dál,“ konstatuje bývalý vedoucí dramaturg Jan Bors.

Tajemný žebříček

Více se Blesk o tajemství vyřazovacího procesu dozvěděl od člověka, který se léta pohyboval v zákulisí tanečního klání. Po odtančení všech párů diváci vidí základní tabulku, kde se podle bodového ohodnocení porotců určí pořadí párů a rozdají se jim body. „Když je ve hře osm párů, vítěz u poroty má osm bodů. Pokud je ve hře pět párů, nejvyšší počet bodů je pět,“ vysvětlil zdroj.

Z diváckého hlasování se udělá stejná tabulka. „Lidé si často myslí, že když jeden pár dostane třeba 500 tisíc hlasů a jiný má 100 tisíc, tak že to nemá takovou hodnotu. Ale má. Udělá se prostě žebříček první, druhý, třetí.“

Například naposledy v sobotu dostal od poroty nejvíc za uši Josef Maršálek, a jako poslednímu z osmi soutěžících se mu tak do rozřazování započítal jen 1 bod (naopak nejlepší Adamczykové se počítalo 8 bodů). Korpulentní cukrář tak musel výrazně bodovat u diváků, v jejichž hlasování skončil, řekněme, například třeba třetí, získal od nich 6 bodů a s celkovými 8 se udržel ve hře i před Richardem Krajčem, který skončil v hodnocení poroty o příčku před ním (logicky tedy u fanoušků musel zpěváka výrazně porazit).

Pravidla pamatují i na shodu. „Často se stává, že třeba tři páry mají v součtu porota + diváci deset bodů, a pak rozhodují lidé. Kdo byl u lidí poslední, ten z těch všech párů vypadne,“ dodal zdroj Blesku.

Každý týden se startuje nanovo, body se nesčítají. Párům, které porotci posílají na dno bodové tabulky, Tereza Kostková pravidelně opakuje, že záleží i na divácích. A má pravdu!

V 5. kole budou soutěžící tančit na písně z celého světa zpívané v méně obvyklých jazycích, přenos startuje 11. listopadu od 20:10 hod. na ČT.

Namátkový rozstřel

Podpora diváků je víc než důležitá, většina soutěžících tak vybízí fanoušky k hlasování i na svých sociálních sítích. Jediná výjimka je cukrář Josef Maršálek (41).

„Nikoho nevybízím, aby mi posílal hlasy. Byť jsem samozřejmě rád, že mi ho pošlou, ale ať to dopadne, jak má,“ řekl Blesku. „Jsem rád, že Terezka minule zmínila, že v rozstřelu na konci nejsou dva nejslabší páry, ale že jeden je na vyřazení a jeden vybraný namátkou,“ dodal cukrář.

Video
Video se připravuje ...

Cukrář Josef Maršálek (41): Sázkaři, ať jdou zpět do školy! Kateřina Štíchová, Lukáš Červený

 

Fotogalerie
195 fotografií