„Není nutno, není nutno, aby bylo přímo veselo...“ To už si všichni tři veteráni – Rudolf Hrušínský (†74), Josef Somr (†88) a Petr Čepek (†54) – prozpěvují v hereckém nebi i s proradným králem Juliem Satinským (†61). 

Nejstarším žijícím hercem z této pohádky, je tak právě její autor. V DVD verzi, jež vyšla v Německu v roce 2004, je vystřižena celá scéna, v níž Svěrák coby ministr financí mluví telefonicky s Německem, a také další, v níž němečtí vojáci s připravenými puškami sledují nos mířící k jejich hranici. Však to dobře znáte: „Jestli k nám nepřestanete strkat rypák...!“ Film je tak v německé verzi o pět minut kratší.

Podceněná Bosana

Princezna Bosana byla životní rolí Vidy Skalské (61). Její honorář tehdy činil za 10 natáčecích dní 1600 Kčs, ale díky Rudolfu Hrušínskému, který se za ni jednoznačně postavil, jí ho pak zvýšili. Když totiž viděl, jak s 2,5 metrů dlouhým přilepeným nosem musí trpět, šel za ni orodovat.

(Průměrný plat byl tehdy 2822 korun. Kilo rýže bylo za 10 korun, kilo brambor za 1,60 Kčs. Litr vína byl za 28 korun, metrák černého uhlí za 25,90 a 1 kWh elektřiny za 1 korunu 10 haléřů.)

Paní Vida dnes píše knihy, šéfuje dětskému divadlu Feigele v pražské Židovské obci a věnuje se také provázení turistů po Praze a Terezíně.

Pohádku Tři veteráni můžete vidět 23. 12. ve 20:10 na TV Seznam nebo 25. 12. v 16:20 tamtéž.

Český Connery

V dětství se Zdeněk Svěrák chtěl stát řidičem pekařského auta, pak prezidentem nebo průvodčím. Nakonec toužil stát se spisovatelem, ale protože na to žádná škola nebyla, vystudoval na Vysoké škole pedagogické obor český jazyk a literatura. Na kontě má Svěrák s Jaroslavem Uhlířem (78) 500 písniček.

Ve škole také poznal svoji budoucí manželku Boženu Němečkovou (87). Mají dvě děti: Starší dcera Hanka, provdaná Jelínková (62) je spisovatelka, překladatelka, podnikatelka a pedagožka. A syn Jan (58) je dobře známý a úspěšný režisér, který spolu s otcem získal za film Kolja nejváženější filmovou cenu světa – Oscara (1996) americké filmové akademie. Zdeněk a Božena Svěrákovi mají celkem pět vnoučat.

Jedním z typických znaků Zdeňka Svěráka jsou jeho vousy, díky nimž byl často přirovnáván k herci Seanu Connerymu (†90). Proč si je vůbec nechal narůst? Během okupace Československa ruskými tanky v srpnu 1961 vysílal Svěrák v rozhlase a s ohledem na tehdejší vytížení neměl čas se holit.

Vousy mu postupně narostly, a když se asi po deseti dnech na sebe v zrcadle podíval, zjistil, že mu plnovous sluší. Od té doby si bradu oholil jen párkrát, a to vždy jen kvůli rolím...

Rekordní Paraple

Hlášky ze Svěrákových filmů a cimrmanovských her se po celé republice citují dnes a denně. Dá se říct, že se stal klasikem už za svého života. Mezi 10 nejoblíbenějšími českými filmy podle žebříčku Kinobox.cz je rovnou pět z dílny Zdeňka Svěráka (Marečku, podejte mi pero, Na samotě u lesa, Obecná škola, Vrchní, prchni!, Jáchyme, hoď ho do stroje).

Naposledy jsme ho mohli vidět v přímém přenosu StarDance 25. listopadu, kdy děkoval divákům za příspěvky do charitativního fondu Centrum Paraple, jehož je zakladatelem. „Žijeme v době, kdy mají lidé opravdu hluboko do kapsy, i přesto nadále myslí na druhé a mají chuť pomáhat. To je úctyhodné. Byl bych nadšený z menšího výtěžku, ale více než dvacet milionů mě šokovalo,“ dodal Svěrák s tím, že ho to rozplakalo. Benefiční díl StarDance byl nejúspěšnější v historii a vybralo se 25 174 220 korun.

Novoroční přípitek

V archivu ČT je zaznamenáno neuvěřitelných 2320 pořadů, na nichž se podílel – ať už jako autor scénáře, hudby nebo jako účinkující. Jeho zřejmě nejsledovanějším a nejdojemnějším televizním vystoupením byl novoroční přípitek roku 1993, v den, kdy se rozdělilo Československo. Sám se výrazně zasazoval proti rozdělení republiky.

 

Video
Video se připravuje ...

Pohádka Tři veteráni a chyba při natáčení: Kde se tu vzal automat na prezervativy? Videohub

Fotogalerie
36 fotografií