Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Legendární filmy »Popelka« a Pretty Woman: Co mají společného?!

/
  • Legendární filmy »Popelka« a Pretty Woman: Co mají společného?!
    20. prosince 2023 ● 20:00

    Známe je téměř z paměti, ujít si je přesto nenecháme. Nejznámější česká pohádka Tři oříšky pro Popelku a její o 17 let mladší americká sestra Pretty Woman. Dva filmy, které vyprávějí o tom, jak chudá kráska ke štěstí přišla. První pohádka pro děti, druhá pro dospělé. Co o nich ale možná nevíte?

  • 1.

    Tři oříšky pro Popelku: Smradlavý sníh

    Vše se mělo snímat na jeden záběr, protože se točilo na drahý film. To ale nebyla jediná komplikace nejslavnější pohádky režiséra Václava Vorlíčka (†88). Mráz byl během natáčení Tří oříšků pro Popelku tak silný, že kamera musela po každém záběru do autobusu, aby nezmrzla. Herci si při natáčení koprodukční pohádky s tehdejší NDR sáhli na dno. Sice byla obrovská kosa, ale sníh při natáčení v Německu nenapadl. Vypomoct musel umělý, jenže ten šíleně zapáchal. Dovezli ho totiž z rybích konzerváren...

  • 2.

    Kůň zapadl až po uši

    Štáb potrápily kostýmy, kterých bylo pro natáčení našito asi 80 kusů. Původně se počítalo s natáčením v teplém počasí, jelikož se ale točilo v zimě, musela např. Libuše Šafránková (†68) v závěrečné scéně cválat na koni v lehoučkých šatičkách při teplotě minus 21 °C. Princ Pavel Trávníček (73) zase jen tak nezapomene na scénu, ve které na zámku běžel za Popelkou. Kvůli silnému větru ji opakoval asi 50krát!

     

    To nebyl zdaleka jediný karambol. V záběrech, kdy se princové honí s Popelkou v zasněženém lese, herci uvízli hluboko ve sněhu a lidé ze štábu jim museli předem prošlapávat cestičky. I tak do zasněžené jámy na Šumavě zapadl až po uši i Trávníčkův kůň.

  • 3.

    Čaj jako teplé jídlo

    Do zasněžených lesů přijížděl jednou denně vojenský obrněný transportér, který hercům přivezl cisternu horkého čaje, což bylo jejich jediné »teplé jídlo« za celý den. Pil se z tehdy oblíbených voskovaných kelímků, které se teplem rozpouštěly. Libuška Šafránková po natáčení prozradila, že si tak dobře zavoskovala žaludek, že ani nebyla hladová!

  • 4.

    Popelka Preissová

    Ač si dnes v roli krásné dívenky ušmudlané od popela neumíme představit nikoho jiného, Popelku měla původně hrát Jana Preissová (75). Pokročilé stadium těhotenství jí ale nedovolilo roli přijmout. Místo Popelky tak má syna – herce a dabéra Martina Preisse (50).

  • 5.

    Místa natáčení

    A kde se vlastně natáčelo? Hned na několika místech. V okolí německého zámku Moritzburg, v krajině mezi Klatovy a Železnou Rudou a u hradu Švihov, který byl během natáčení v tak žalostném stavu, že ho musely maskovat kulisy a ozdoby.

     

    Interiéry však ani na jedné historické památce točené nebyly, vše se odehrávalo v berlínských ateliérech. V Německu se právě v těchto dnech konají velkolepé oslavy 50 let od natočení Popelky.

  • 6.

    Norové ji přetočili

    Tři oříšky pro Popelku nejsou oblíbené jen v Česku, ale pravidelně se každý rok vysílají nejen v německy mluvících zemích, ale třeba i ve Spojených arabských emirátech. Nejvíc ale Popelka zabodovala ve Skandinávii. V roce 2005 vyšla v Norsku na DVD a hned první týden se prodalo více než 21 tisíc kusů. Když ji tam jednou o Vánocích nevysílali, přišli nespokojení diváci demonstrovat pod okna televize! A v roce 2021 si Norové dokonce natočili svůj remake »Oříšků« pod názvem Tři přání pro Popelku v hlavní roli se zpěvačkou Astrid S. (27).

  • 7.

    5 TOP HLÁŠEK

    •  „Až naprší a uschne, pitomci!“
    • „Jak se ti líbím, tajtrlíku?“
    • „A co ti mám přivézt z města? – Co ti cestou cvrnkne do nosu!“
    • „Řekni, chtěla bys jet s námi na ples? Řekni, chtěla?“
    • Král: „Jestli já jsem takhle vyváděl kvůli ženění...“ - Princ: „Jenomže ty sis bral maminku, kdežto mě vnucuješ samý cizí holky!“

  • 8.

    Pretty Woman: Julia žadonila

    Filmový příběh lásky prostitutky Vivian a bohatého podnikatele Edwarda Louise, který se tak trochu podobá Popelce, se natáčel před více než 30 lety a vydělal 464 milionů dolarů, tedy v přepočtu 11,8 miliardy korun!

     

    Nebýt herečky Julie Robertsové (56), snímek by možná vůbec nevznikl... Romantická komedie se pro rok 1990 stala jedním z nejvýdělečnějších filmů. Kdyby ale nebylo Julie, kterou nejdřív producenti moc nechtěli, protože v té době nebyla příliš známá, možná bychom ho na Vánoce vůbec nesledovali. Anebo by vypadal úplně jinak.

     

    Herečka byla totiž klíčová při »namlouvání« Richarda Gerea (74) pro roli milionáře Edwarda. Na nabídku kývl až po osobní schůzce, na které byla i jeho filmová milenka. Když dostal otázku, zda roli bere, nebo ne, podstrčila mu lepicí lísteček, na kterém stálo: Prosím, řekni ano!

     

    „Bylo to tak sladké. Tak jsem řekl ano,“ zavzpomínal herec po letech. Nabídku nedostal jediný – na zkoušce s Robertsovou byl před ním i slavný herec Al Pacino (83). „A říkal: Páni, ona je úžasná, scénář je skvělý, bude to velký hit! Ale není to pro mě...“ prozradil scenárista filmu.

  • 9.

    Sedmimilionový honorář

    Místo Julie Robertsové se zase uvažovalo např. o Demi Moorové (61) či Michelle Pfeifferové (65). Pak se ale studio Disney dozvědělo, že Julia mezitím vzala jinou nabídku, a raději si ji pojistili. Ještě tu samou noc uzavřeli smlouvu právě s ní. A nakonec jí vyplatili honorář přes 7 milionů korun.

  • 10.

    Temný konec se nekonal

    Se šťastným koncem se původně vůbec nepočítalo. Už léta se traduje, že Kit, kamarádka hlavní hrdinky, měla brát drogy a na konci se předávkovat, ale tvůrci po letech prozradili, že až tak temný závěr být neměl. Původně se totiž uvažovalo o tom, že Edward zkrátka Vivian zaplatí a nechá ji odejít.

     

    Odveze ji na stejné místo, kde ji nabral, ale v autě se pohádají. Ona pláče, on ji vyhodí z auta a dá jí tři tisíce dolarů v obálce. Ona je nechce a v jedné chvíli je odhodí, jenže pak je ze strachu, aby je nesebral někdo jiný, sbírá potupně ze země. Nakonec za tyto peníze odjedou s Kit autobusem do Disneylandu... I proto se měl film nejdřív jmenovat 3000 dolarů.

  • 11.

    5 TOP HLÁŠEK

    •  „Svině klouzavý!“
    • „Hodláme u vás utratit nechutnou sumu peněz.“
    • „Ty a já jsme si podobní. Oba dva to děláme pro peníze.“
    • „Tak mi řekni, komu to vyšlo? – A co blbá Popelka?“
    • Má exmanželka je na Long Islandu v mém exdomě s mým expsem.”

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Podívejte se na trailer ke kultovnímu filmu Pretty Woman youtube.com/Touchstone Pictures/bpž

    Fotogalerie
    71 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy