Sladké i slané výtvory soutěžících v show Peče celá země hodnotí Josef Maršálek a Michaela Landová. Moderování se opět ujali Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Finálový díl začal mrazivě

Finálový díl cukrářského klání z barokního zámečku Bon Repos začal osobní výzvou, tedy ledovým královstvím, kterým se stala zmrzlina na kornoutku, nanuk na špejli a zmrzlinové sendviče.

V technické výzvě dostali finalisté za úkol připravit luxusní dezert, který v roce 1987 vytvořil patron francouzských pekařů a cukrářů St. Honorého. Vojtův sice neodpovídal přímo zadání, ale byl podle potorkyně Míši nádherný. Terka dle slov Maršálka předvedla skvělou práci. Roman měl péct déle a udělal i další chyby. Roman byl tedy třetí, Vojta druhý a Terka získala pomyslné zlato.

Kreativní výzva se linula v podobě zahradní oslavy, na níž byli již tradičně pozváni jejich nejbližší, přátelé a kolegové z minulých dílů, kteří je přišli podpořit.

Rautový stolek a domácí limonády

Nejhorší byl podle porotců Roman. Tereza sice měla spoustu skvělých sladkostí, ale výběrem makronek to pokazila, ty jsou totiž dobré až druhý den. Nejkrásnější práci předvedl Vojtěch. Podle porotce Josefa se Vojta pustil do velmi odvážné práce. Použil totiž ingredience, které kdekomu nesedí.

Titul Nejlepšího amatérského kuchaře získal Vojtěch, 100 tisíc Kč a stejnou částku od společnosti Eta, sponzora pořadu. Finálem to ale nekončí... 

Velikonoční pečení s překvapením

Peče celá země se spojí s tradiční velikonoční sbírkou Pomozte dětem. Šestadvacátý ročník sbírky, který Česká televize tradičně odvysílá o Velikonočním pondělí, letos, tedy 1. dubna 2024, tak bude mít sladkou příchuť. Péct pro dobrou věc se rozhodli herečky Jitka Čvančarová a Barbora Poláková, moderátorka Martina Hynková Vrbová, herec Martin Písařík a jazzový hudebník Rudy Linka. Tematickou velikonoční technickou a kreativní výzvu si spolu s nimi vyzkouší i moderátoři Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Vítěz:

Vojtěch - Peče celá země 2024
Autor: Česká televize

Vojtěch, Praha, 21 let

  • „Od malička jsem se motal mamince i babičce v kuchyni. Zatímco si jiné děti hrály s plyšáky, já měl svoji vařečku, která mě doprovázela všude, i při návštěvách lékaře. Baví mě mnohanásobná radost, kterou dokáže jeden sladký výrobek dát. Pečení je pro mě ventil. Je to kreativita, seberealizace. A když jsem smutný, tak i terapie.“
  • O sobě: Studuji 1. lékařskou fakultu na Univerzitě Karlově. Díky studiu se pohybuji mezi Prahou a Mladou Vožicí nedaleko Tábora, kde mám svou rodinu. Volný čas dělím mezi pečení, kaligrafii a jízdu na koni.
  • O rituálech: Rituály nemám. Bohužel. Nemyji troubu svěcenou vodou ani netančím tajný hulahula tanec, aby se mi nezdrcl krém. Možná právě proto se občas srazí.
  • O inspiraci: Obdivuji cukráře, na jejichž výrobcích je vidět jejich osobní rukopis a originalita, což v dnešní době není tak časté. Ale vnímám to třeba u Cedrica Groleta nebo Josefa Maršálka. Já sám se snažím neopisovat a držet si svůj vlastní styl. Hodně mě inspiruje příroda a vyjížďky na koních. Jednou mě takto například praštila do hlavy větev černého bezu. A kromě boule z toho byl i bezový dort.
  • O reakcích: Nejčastěji dávám své výrobky posoudit své mamince. Měl jsem ale také velkou radost z dojetí svých přátel, když jsem jim upekl svatební dort. 
  • O snech: Svůj sen neodtajním. Člověk si musí nechat nějaká tajemství. 
  • Peče celá země: Vojtěch se stal opakovaně kuchařrm týdne, posléze vítězem. 

Z Peče celá země 2024 vypadli:

Klára, Petrovice u Karviné, 24 let

Klára - Peče celá země 2024
Autor: Česká televize

„Miluji pečení, protože mohu neustále posouvat své hranice kombinováním chutí, textur a technik. Je to pro mě způsob umění, kterým se můžu vyjádřit a zároveň tím potěšit své okolí.“

  • O sobě: Žiji na vesnici v rodinném domě, který s manželem společnými silami rekonstruujeme. Mou zálibou je sport všeho druhu, hlavně volejbal, badminton a zimní sporty jako lyžování a snowboard. Také ráda cestuji a trávím čas s rodinou a přáteli. Pracuji jako referentka backofficu v energetické společnosti.
  • O rituálech: Ráda si při pečení pouštím písničky. Někdy je mým rituálem i sklenka dobrého vína, která zajistí vždy dobrý výsledek.
  • O inspiraci: Mým vzorem je Helena Fléglová, která mě inspiruje v mnoha ohledech. Je mi velmi sympatická jako osobnost, fascinuje mě její příběh a to, čeho všeho dosáhla. Miluji její recepty a techniky, které ve své akademii vyučuje.
  • O reakcích: Své pekařské výtvory dávám posoudit rodině a manželovi. Jsou neustále zásobováni mými sladkými výtvory. Nejpřísnějším kritikem je asi moje mamka, která přesně ví, co má jak chutnat a vypadat, což se mi častokrát hodí, když chci radu a názor někoho, kdo se vyzná.
  • O snech: Prvním milníkem byla účast v soutěži Peče celá země. V budoucnu bych si moc přála vést cukrářské kurzy a cukrařinu tak zakomponovat do své práce. S manželem by se nám také moc líbilo si v budoucnu otevřít vlastní kavárnu.
  • O Peče celá země: Vypadla v devátém dílu, těsně před branami finále.

Kristýna, Vyškov, 27 let

Kristýna - Peče celá země 2024
Autor: Česká televize

„V pubertě jsem začala péct narozeninové dorty kamarádům. Pomáhala jsem také kamarádce v její provozovně se zdobením a rozvozem zákusků. A od té doby je pečení mou součástí. Nedovedu si představit, že bych za celý týden nic neupekla. Dá se říct, že peču denně.“

  • O sobě: Pocházím z Brna, ale momentálně žiji s přítelem ve Vyškově. Pracuji v brněnské firmě, která se zabývá realizací veřejných interiérů. Mými největšími koníčky jsou pečení, cestování, příroda a lezení.
  • O rituálech: Před pečením potřebuji mít dokonale uklizenou kuchyň.
  • O inspiraci: Mám ráda inspirativní lidi, kteří si jdou za svým. Většina známých cukrářů a pekařů má uznání a slávu opravdu vydřenou. Není to jen o šlehačce s cukrem. Jsou to hodiny a hodiny za kuchyňskou linkou. Obdivuju všechny, kteří dělají cukrařinu poctivě a tak, jak chtějí oni sami.
  • O reakcích: Často dávám své výtvory posoudit příteli a rodině. Nejvíc jsem ale pyšná na svatební třípatrový dort pro svoji kamarádku.
  • O snech: Můj největší sen a cíl je vytvořit místo, ideálně někde blízko přírody, kde budu moct péct, na co si jen vzpomenu. Až budu mít dostatek zkušeností, tak bych ráda všechny poznatky předávala dál. Nejvíc by mě lákalo učit péct děti. Cukrařina je krásné řemeslo, které by mohlo ovlivnit život mladých lidí.
  • O Peče celá země: Vypadla v devátém dílu, těsně před branami finále.

Roman, Praha, 43 let

Roman - Peče celá země 2024
Autor: Česká televize

„Od malička mi velmi chutnalo, takže má cesta k pečení a vaření byla přirozená. Největší motivací je pro mě nabídnutí hotového výrobku. Troufám si říci, že jsme se ženou dobří hostitelé.“

  • O sobě: Jsem ženatý, otec dvou dětí. Pracuji jako obchodník v oddělení péče o zákazníky v IT společnosti. Mezi mé záliby kromě času v kuchyni patří také rodina, příroda a hudba.
  • O rituálech: Nejoblíbenější doba pečení jsou pro mě tradiční svátky, ať už Vánoce, Velikonoce, nebo narozeniny někoho blízkého. Pravidelně doma pečeme vlastní kváskový chléb, pečivo, víkendové buchty na plechu nebo koláče.
  • O inspiraci: Velkou inspirací jsou obrázkové kuchařky nebo vlastní zkušenost z restaurace nebo cukrárny. Samotné recepty ale moc nekopíruji, spíše se snažím péct dle vlastní zkušenosti a fantazie.
  • O reakcích: Zpětnou vazbu dostávám hlavně od rodiny, přátel a kolegů. Spolehnout se mohou například na moje výrobky z kynutého těsta. K němu se vracím nejčastěji.
  • O snech: Rád bych měl svůj vlastní obchod s pekařskými a cukrářskými výrobky.
  • Peče celá země: Vypadl ve finále.

Tereza, Plzeň, 36 let

Tereza - Peče celá země 2024
Autor: Česká televize

„Pečení je pro mě ideální možnost, jak spojit příjemné s užitečným. Dokážu u něj nejlépe relaxovat a miluji ochutnávání všeho sladkého.“

  • O sobě: Pracuji jako manažerka, a kromě pečení ráda píšu knihy a povídky, vyrážím na koncerty. Miluji záhady, hádanky, únikové hry a pub kvízy a v neposlední řadě také cestování s manželem a dvěma malými dcerami a přáteli.
  • O rituálech: Při pečení ráda poslouchám audioknihy a popíjím koktejly.
  • O inspiraci: Obdivuji všechny inspirativní cukráře, mezi mé nejoblíbenější patří určitě Cedrik Grolet a Olexandr Trofimekov.
  • O reakcích: Ochutnávat dávám nejčastěji rodině. Nejpřísnějším kritikem je určitě moje sestra Bára, která ujíždí na makronkách. O snech: Mým snem je útulná kavárna s vlastními dortíky v Plzni.
  • Peče celá země: Vypadla ve finále.

Zuzana, Žitenice u Litoměřic, 24 let

Zuzana - Peče celá země 2024
Autor: Česká televize

Pečení je pro mě činnost, u které je pořád co objevovat a učit se. Je pro mě spojené také s potkáváním se. Na žádné oslavě by nemělo chybět něco dobrého na zub.“

  • O sobě: Pracuji jako ergoterapeutka v České Lípě. Mou největší zálibou je cukrařina, v zimě také ráda jezdím na hory a v létě naopak sjíždím řeky na kánoi. Tu klasickou, laminátovou, někdy měním za nafukovací a nezaleknu se ani divoké řeky.  ituálech: Žádný rituál nemám, pokud se tedy nepočítá klasický výbuch, který vkuchyni po pečení vždy zůstává.
  • O inspiraci: Inspirací je mi hned několik světových, ale i českých cukrářů. Čerpám ji hlavně z cukrářských kuchařek a různých ověřených zdrojů na internetu.
  • O reakcích: Největším kritikem jsem pro sebe já sama. Má rodina i kolegyně v práci, to jsou moji věrní strávníci. V jejich případě se ale o nějaké kritice nedá mluvit. 
  • O snech: Mým snem je mít vlastní malou provozovnu na zakázkovou výrobu. Chtěla bych dělat dorty a nejrůznější zákusky pro klienty na jejich oslavy a jiné výjimečné příležitosti.
  • Peče celá země: Vypadla v sedmém dílu.

Martin, Praha, 40 let

Martin - Peče celá země 2024
Autor: Česká televize

Pečení pro mě znamená domov. A teď, když jsem starší, tak i vzpomínky na dětství a na babičku. Baví mě hlavně proto, že můžu vypnout hlavu a soustředit se na přesné gramáže a počty.“

  • O sobě: Pracuji jako lektor v O2 už devatenáct let. Kromě pečení a vaření také rád cestuji a občas se podívám na seriál nebo reality show. Od dětství jsem byl vedený k práci na zahradě a to mi zůstalo dodnes. Dokonce jsem si jednu malou zahrádku pronajal i v Praze.
  • O rituálech: Jsem hodně rituální člověk, ale mám to spojené hlavně s prací. A protože u pečení chci relaxovat, tak v tomto případě rituály vynechávám. Mou velkou neřestí ale je, že si před pečením nikdy neuklidím pracovní plochu, takže se pak nervuji, že nemám dostatek místa.
  • O inspiraci: Mým vzorem jsou amatérští cukráři, kteří začali tak, že je pečení bavilo, a dokázali se vypracovat. Typickým příkladem je Míša Landová.
  • O reakcích: Primárně peču sám pro sebe. Občas donesu koláčky nebo pavlovy kolegům a kamarádům, ale ti naštěstí moc kritičtí nejsou. V soutěži to najednou bylo jiné.
  • O snech: Jako malý jsem si přál mít vlastní cukrárnu. Teď bych ale rád propojil své současné zaměstnání s pečením, líbilo by se mi vést vlastní kurzy pečení.
  • Peče celá země: Vypadl v šestém dílu.

Sylvie, Praha, 29 let

Sylvie - Peče celá země 2024
Autor: Česká televize

„Dělá mi radost, když někomu chutná to, co upeču. Soutěž pro mě byla výstupem z komfortní zóny, protože pečení je pro mě relaxem, u kterého nechci závodit s časem.“

  • O sobě: Pocházím z hudební rodiny, tatínek byl bratr Jirky Schelingera a i mým povoláním je hudba. Hraji na flétnu v orchestru i sólově a učím na základní umělecké škole. Mezi mé záliby kromě pečení a hudby patří také kultura.
  • O rituálech: Peču bez rituálů.
  • O inspiraci: Inspiraci nejvíce čerpám z internetu. Hodně mě fascinují francouzští cukráři. Nejvíce obdivuji Amauryho Guichona nejen za to, co dokáže vytvořit z čokolády.
  • O reakcích: Kritikem jsem sobě já sama. Mé výrobky ale hodnotí hlavně, protože většinou je nestihnu dát ochutnat nikomu dalšímu.
  • O snech: Ráda bych propojila obě své vášně – pečení a hudbu. Sním tak o malé cukrárně nebo bistru, kde bych mohla pořádat komorní koncerty, během kterých by lidé mohli debužírovat ať už slané, sladké nebo jen popíjet víno.
  • Peče celá země: Vypadla v pátém dílu.

Antonín, Hradec Králové, 16 let

Antonín - Peče celá země 2024
Autor: Česká televize

„K pečení jsem se dostal díky mamince, se kterou jsem vždy rád pekl. Je to pro mě radost, kterou mohu přes všechny své výrobky předávat dál.“

  • O sobě: Žiju v Hradci Králové se svou pětičlennou rodinou. Chodím na šestileté gymnázium v Hradci Králové, kde studuji třetím rokem. Ve škole jsem napsal ročníkovou práci na téma Externí podmínky pro kynutí těsta. Kromě pečení se věnuji i modernímu tanci.
  • O rituálech: Rád si při pečení pouštím písničky. O inspiraci: Mým velkým vzorem je švýcarsko-francouzský cukrář Amaury Guichon, který mě nabíjí kreativitou. Stejně tak porotci soutěže Peče celá země. Inspiraci nejčastěji hledám na internetu a sociálních sítích.
  • O reakcích: Své výrobky dávám posoudit své rodině, za což se mi dostává zpětné vazby.
  • O snech: V budoucnu bych si rád otevřel kavárnu nebo cukrárnu, kde bych prodával své výrobky. Baví mě péct sladké pro ostatní, protože vždycky rád vidím úsměvy na jejich tvářích
  • Peče celá země: Vypadl jako čtvrtý. Jeho jelly cake byl nepoživatelný.

Iveta, Praha, 57 let

Iveta - Peče celá země 2024
Autor: Česká televize

„Mám ráda, když mohu někomu upéct, když mu ode mě chutná. Láká mě zkoušet nové a zajímavé způsoby pečení a používat neobvyklé suroviny. Pečení je pro mě také odpočinkem.“

  • O sobě: Pocházím ze Šumavy, konkrétně z Prachatic. Po maturitě jsem odešla do Prahy, kde jsem vystudovala speciální pedagogiku. V současné době učím na základní škole, ale mým přáním je vrátit se k práci se znevýhodněnými lidmi. Na Šumavu stále ráda jezdím za rodinou a kamarády. Kromě pečení velkou část volného času věnuji sportu. Mám ráda lyže i brusle, baví mě jezdit na kole, hrát squash, párkrát za rok si zaběhnu půlmaraton. V posledních letech se snažím více cestovat.
  • O rituálech: Vždy a pravidelně peču v zástěře. Stal se z toho takový zvyk, že si je dokonce vozím ze svých zahraničních cest. Jeden rituál ale neodmyslitelně patří k mému vánočnímu pečení, a to teplá griotka.
  • O inspiraci: Mým vzorem byla babička, kterou jsem vždycky obdivovala za to, kolik kusů vánoček, mazanců i kilogramů vánočního cukroví měla napečeno. Inspirativní bylo i to, že pekla od oka. Její tažený štrůdl neumím dodnes.
  • O reakcích: Moje pekařské výtvory mají nejčastěji možnost posoudit mé kolegyně ve škole. Nejpřísnějším kritikem je dcera Žanda.
  • O snech: Péct a neztloustnout. A vždy si přeju, aby každému ode mě chutnalo.
  • Peče celá země: Vypadla jako třetí. Zklamala zejména v kreativní výzvě. Její perníkový dort byl spálený. A zadání jej ozdobit krajkou, se jí vůbec nepodařilo.

Martina, Pustá Polom, 53 let

Martina - Peče celá země 1024
Autor: Česká televize

„Pečení je výzva. Zachování poměrů, postupů, časů, pokora k surovinám a vytvořeným recepturám, kombinování všech možných i nemožných ingrediencí je krásný relax. Při pečení vypínám čidla na hlídání dětí, času odjezdů jejich autobusů, starosti i strasti. A když se všechno povede, tak jak má, a výsledek mého snažení je ohodnocen sladkým a spokojeným úsměvem mých strávníků, jsem šťastná a spokojená.“

  • O sobě: Jsem původně zdravotní sestra. Milované povolání jsem však musela ze zdravotních důvodů opustit. Našla jsem si adekvátní náhradu a pracuji jako vychovatelka ve školní družině. Práce s dětmi mě baví a naplňuje. Miluji čas strávený se svými vnoučky. Kromě pečení také ráda šiji, pletu, kreslím, zahradničím, pečuji o dům a s manželem velmi rádi cestujeme.
  • O rituálech: Žádné rituály nemám.
  • O inspiraci: Mamka s tetami jsou mými pekařskými vzory se vším všudy. Uměly napéct vynikající cukroví a zákusky. Zvládly všechny pekařské a cukrářské operace bez robotů, chytrých trub a sporáků, které hlídají čas a nastavenou teplotu. Vařily a pekly na sporácích a troubách, ve kterých se topilo dřevem. A jejich výrobky byly skvostné.
  • O reakcích: Největší kritiky jsem si vychovala. Je to můj muž, mé děti a snachy. Jejich názor je pro mě významný a vím, že co zkritizují, má svůj oprávněný důvod, a tak dám na jejich názor.
  • O snech: Pekařský sen a cíl mám při každém pečení. Se vším, co připravím, chci být spokojená a přeji si, ať všem chutná.
  • Peče celá země: Martina vypadla jako druhá. Nedařilo se jí, mj. s chlebem, který měla moc obyčejný.

Lenka, Brno, 36 let

Lenka - Peče celá země 2024
Autor: Česká televize

 „Vždycky se u nás doma peklo, pečení se tak stalo i mou velkou součástí. Relaxuji u něj, ráda vymýšlím nové kombinace chutí a snažím se osvojovat si nové techniky a neustále se rozvíjet.“

  • O sobě: Pocházím z Nového Jičína, kde jsem vystudovala střední školu. Na univerzitu jsem šla do Ostravy, kde jsem i třináct let žila a tam potkala svého manžela. Společně jsme se přestěhovali do Brna. Tam žijeme a vychováváme dceru Ninu.
  • O rituálech: Předtím než začnu péct, si ráda uvařím kávu. Před pečením makronek, které jsou pro mě vždycky výzvou, si raději naliji sklenici vína.
  • O inspiraci: Mým velkým vzorem je cukrářka Helena Fléglová.
  • O reakcích: Své výrobky dávám nejčastěji posoudit manželovi. Radost mi ale dělá i má pravidelná účast v pekařských maratonech pořádaných na Instagramu, protože zatím jsem vždy úspěšně splnila všechny úkoly.
  • O snech: Ráda bych hodně ochutnávala a zároveň nepřibrala.
  • Peče celá země: Vypadla v prvním dílu. Pokazila hned úvodní výzvu, v níž bylo úkolem upéct sladký chlebíček. Jí se srazila vajíčka a měla ho tím pádem nedopečený. A nedařilo se jí ani v dalších disciplínách.

Vítězky prvních dvou řad

Zveřejněna by měla být i jména těch, kdo se utkají o titul Mistr Pekař. Ten v první řadě 14. března 2020 získala Petra Burianová, v druhé, jejíž finále se uskutečnilo 14. května 2022, Martina Kynstlerová.

Vítězka Peče celá země 2 Martina: První kšeft za 200 tisíc! Ale ČT je v šoku
Autor: Foto archiv ČT a Martiny Kynstlerové, vydavatelství Došel karamel

Pravidla soutěže Peče celá země

Soutěž probíhá během deseti dílů. V každém na soutěžící čekají tři výzvy. Porotci při nich hodnotí výkony jednotlivých soutěžících a na konci každého dílu oznámí, kdo si s úkoly poradil nejlépe a kdo naopak nejhůře.

V prvních devíti dílech je na konci vždy vyřazen nejhůře hodnocený soutěžící. Ve finále Peče celá země se tak o titul nejlepšího amatérského pekaře utkají tři soutěžící.

Fotogalerie
65 fotografií