Poté, co sotva přežil události prvního filmu, se Rake vrací jako žoldák do další smrtící mise: záchrany manželky a dvou dětí nelítostného gruzínského gangstera z vězení, kde jsou drženi, aniž by něco spáchali. Denně se bojí o svoji budoucnost, jíž ve svých rukou svírá a škrtí bez ohledu na cokoli právě jejich otec a choť. Jenže ani tentokrát nemá splnění úkolu právě hladký průběh. Rake a jeho tým si znovu sáhnou na dno svých sil.

Pokračování jedničky snímku Vyproštění (Extraction, 2020) opět napsali Joe Russo a Anthony Russo. Režisér Sam Hargrave zamířil při natáčení do Česka, kde vznikla podstatná část snímku.
Autor: Netflix

Pokračování jedničky snímku Vyproštění (Extraction, 2020), natočeného podle grafického románu s názvem Ciudad od Ande Parks, opět napsali Joe Russo a Anthony Russo, bratři stojící i za nejúspěšnějšími bitkami Avengers. Režisér Sam Hargrave zamířil při natáčení do Česka, kde vznikla podstatná část snímku. „Točil jsem na hodně místech po celém světě, ale musím říct, že Česká republika byla jedním z těch nejlepších,“ řekl Hargrave v sobotu 10. června, kdy na vůbec první tuzemské velkolepé premiéře Netflixu poslal film v pražské Lucerně mezi diváky. „Praha a Česká republika jsou velmi krásné. Už teď vím, že se sem brzy vrátím,“ dodal. Přitom původně se mělo točit v Austrálii, ale tamní pravidla během pandemie covidu-19 byla příliš omezující.

Šéf agendy pro střední a východní Evropu ve společnosti Netflix Tomasz Dąbrowski se pak k chvále tuzemských filmařů a poděkování přidal. „Film je také výsledkem práce a přispění velkého týmu českých herců a štábu,“ řekl. Celá premiéra probíhala v atmosféře nadšení a zábavy. Odrážela tak pocity, jaké čekají diváky po zhlédnutí akční jízdy s názvem Vyproštění 2?

Režisér Sam Hargrave v sobotu 10. června při vůbec první tuzemské velkolepé premiéře Netflixu poslal film v pražské Lucerně mezi diváky.
Autor: Netflix

Můžeme to vzít jedním vrzem, jako vzal Hargrave scénář Joe Russoho. Je Vyproštění 2 akční béčko? Samozřejmě ano. Má filozofický přesah a oduševnělé sdělení? Samozřejmě ne. Tvůrci ale ani neměli ambici vytvořit film pro zlatý fond. Tenhle snímek slouží zásadnímu účelu filmu: pobavit diváky, nechat je relaxovat a užívat si každý záběr. Chris Hemsworth je správně nezničitelný, padouši dostatečně suroví, pronásledované oběti křehké. Dojde i na chvilky dojetí a humorné okamžiky. Především je ale Vyproštění 2 prvotřídní akční jízdou, která připomíná žánrové pecky z 90. let.

Hargrave, sám zkušený kaskadér, moc dobře věděl, co je ještě možné, kam až lze zajít. Za pomoci kameramana Grega Baldiho pak servíruje jednotlivé scény tak, jako by byly natočeny v jednom nepřerušeném záběru. Divák má možnost absolvovat s hrdiny třeba celou cestu od vniknutí do vězeňské budovy až do místa určení, jako by stál přímo vedle nich nebo je následoval. Bitky a ještě větší řežba, zbraně, výbuchy, honičky, krkolomné kousky... To všechno, co k podobným filmům patří, má najednou jako na dlani v jediné souvislé lince.

Podívejte se na trailer filmu:

Video
Video se připravuje ...

Vyproštění 2: Nezničitelný Chris Hemsworth v akční jízdě jako z devadesátek Netflix, idh

Efekty, výtvarná stránka, výprava a hlavně vyprávění samotné, jsou pak o několik levelů výš, než nenaplněné sliby u průšvihu s názvem The Gray Man (2022), jenž byl nejvíce karikaturou. Chris Hemsworth svého Tylera hraje se zručností, pohodlně usazený v poloze akčního hrdiny, který má také city a umí stejně zručně rozdávat rány jako hláškovat. Připomíná starou školu – Schwarzeneggera, Stalloneho, o něco mladšího Stathama. Už jsem říkal, že Vyproštění 2 je akční béčko? Ano, ale dle těch správných pravidel hry, která diváka baví.

Na berlínské premiéře nechyběli herci, podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se na atmosféru berlínské premiéry snímku Vyproštění 2, kam zavítal i Chris Hemsworth. • VIDEO IG: Ch. Hemsworth/C. Prieto

Dvouhodinová záležitost, kterou slupnete jako malinu, aniž byste o ní byli nuceni hloubat. Vyproštění 2 nejspíš překonává i vlastní jedničku. „Reakce diváků na ni byly pozitivní. O to víc pod tlakem jsem se cítil, když jsme u vás točili dvojku. Ale moc nás to všechny bavilo a já českým divákům přeji, aby je bavilo na to koukat. Zkrátka, užijte si to,“ uzavřel Sam Hargrave pro Blesk.

Hodnocení: 80 %

Vyproštění 2

Česká premiéra: 16. 6. 2023, Netflix

Akční / Thriller • USA, 2023, 122 min • Režie: Sam Hargrave • Scénář: Joe Russo • Kamera: Greg Baldi • Hudba: Alex Belcher, Henry Jackman

Hrají: Chris Hemsworth, Golshifteh Farahani, Adam Bessa, Tinatin Dalakišvili, Olga Kurylenko, Idris Elba a další