Počin režisérky Pavlátové vypráví příběh mladé Češky, která se vdá za svého milovaného spolužáka Nazira do exotického Kábulu. Film, který vznikl na motivy knihy Frišta novinářky a spisovatelky Petry Procházkové, se uchází i o nominaci na cenu Americké filmové akademie. O Zlatý glóbus soutěžil s pěticí filmů, mimo jiné s třemi snímky z dílny společnosti Disney, z nichž nakonec ocenění získal film Encanto o magické rodině žijící v kolumbijských horách.

Film Síla psa streamovací společnosti Netflix s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli si odnesl i cenu za nejlepší režii a nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli pro Kodiho Smita-McPheea.

Zlatý glóbus za nejlepší mužský výkon v dramatu získal Will Smith za životopisný snímek Král Richard: Zrození šampiónek, kde ztvárnil otce tenisových hvězd Sereny a Venus Williamsových. Stejnou cenu v kategorii žen dostala herečka Nicole Kidmanová za roli televizní legendy Lucille Ballové ve filmu Ricardovi. Ocenění za nejlepšího herce v komedii či muzikálu dostal Andrew Garfield za muzikál platformy Netflix Tick, tick...BOOM!.

Úspěchy v kategorii filmových komedií a muzikálů oslavil nový remake muzikálu West Side Story režiséra Stevena Spilberga, který získal Zlatý glóbus za nejlepší snímek v této kategorii i cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli, kterou získala představitelka Marii Rachel Zeglerová.

Udílení filmových a televizních cen začalo dnes v losangeleském Beverly Hills nezvykle tiše v 18:00 místního času (3:00 SEČ). Letošní 79. ročník vyhlašování cen se odehrál v komorním prostředí téměř bez diváků nebo bez červeného koberce. Akce, která podle agentury AP běžně k televizním obrazovkám přilákala až 18 milionů diváků, je navíc soukromá, není přenášena online a neobjeví se ani jako obvykle ve vysílání televize NBC.

Bojkot hollywoodských hvězd i kritiku si vysloužila HFPA, která podle odpůrců ve svých řadách neměla dostatek zástupců etnických menšin. Asociace byla obviněna i z rasismu nebo korupce, napsala agentura AFP.

VIDEO: Emma Thompson na udílení zlatých glóbů v roce 2014:

Video
Video se připravuje ...

Emma Thompson na udílení zlatých glóbů v roce 2014. youtube.com/AwardsShowNetwork/BPZ


Fotogalerie
88 fotografií