Když se řekne Angela Lansburyová, většina diváků si vybaví hlavně roli v úspěšném seriálu To je vražda, napsala. Amatérská vyšetřovatelka, spisovatelka a milovnice záhad Jessica Fletcherová si naprosto získala všechny diváky a charisma herečky bylo velkým důvodem, proč se seriál udržel na obrazovkách tak dlouho. Ačkoli první klapka padla už v roce 1984 a poslední v roce 1995, epizody kriminálky se v televizi dodnes často opakují a stále si nachází své diváky. 

Angela Lansburyová má ale na kontě mnohem víc úspěchů, než jen ten seriálový. Zabodovala už se svou první rolí, když se v roce 1944 objevila jako zlomyslná služebná ve filmu Plynové lampy.

Pocta od královny

Za svůj výkon byla tehdy dokonce nominována na Oscara za vedlejší ženskou roli. Cenu si sice nakonec neodnesla, dostala ale Zlatý Glóbus. Už o rok později byla nominována opět, když zazářila ve snímku Obraz Doriana Graye. 

Lansburyová není jen talentovanou herečkou, ale i zpěvačkou. Díky obrovskému talentu se dostala i na Broadway a za své výkony si vysloužila čtyři ceny Tony. Krásný hlas využila také v dabingu. 

Čeští diváci si ji ale nejvíce spojí právě s Jessicou Fletcherovou. Seriál inspirovaný povídkou Agathy Christie o slečně Marplové získal celkem šest Zlatých Glóbů a 23 dalších televizních cen. A anglická královna Alžběta II. (95) dokonce povýšila nadanou herečku do šlechtického stavu. 

Bisexuální manžel a děti na drogách

V rodinném životě ale příliš štěstí neměla. V devatenácti letech se provdala za pětatřicetilého bisexuálního herce Richarda Cromwella (†50). Ten ji měl podvádět na každém kroku s kýmkoli, kdo o něj projevil zájem, manželství tak moc dlouho nevydrželo. Navzdory neshodám však zůstali dobrými přáteli.

Druhé manželství s hercem Peterem Shawem (†84) pak už vydrželo až do Showovy smrti v roce 2003. 

Ze svazku vzešel syn Anthony (69) a dcera Deirdre (68), obě děti se ale v šedesátých letech připojily k protikulturnímu hnutí a propadly drogám. Anthony se stal závislým na kokainu a heroinu a Deirdre se dokonce zapletla s nechvalně proslulou "rodinou" Chalrese Mansona (†83). Nakonec ale všechno dopadlo dobře. 

Díky dětem se herečka dočkala i vnoučat a v posledních letech se věnuje hlavně rodině. 

VIDEO: V minisérii Mare z Easttownu se představuje Kate Winsletová v roli Mare Sheehanové, detektivky z pensylvánského městečka. Zatímco Mare vyšetřuje místní vraždu, její vlastní život se pomalu rozpadá.

Video
Video se připravuje ...

V minisérii Mare z Easttownu se představuje Kate Winsletová v roli Mare Sheehanové, detektivky z pensylvánského městečka. Zatímco Mare vyšetřuje místní vraždu, její vlastní život se pomalu rozpadá. • VIDEO HBO

Fotogalerie
54 fotografií