Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ceny za detektivky roku rozdány: Havrana si odnesl Hrdlička, Sýkora bodoval Nejhoršími obavami

Autor: Ivan D. Hladík, red - 
19. září 2021
20:30

Česká asociace autorů detektivní literatury (AIEP) uděluje dvě tradiční literární ceny. Každoročně předává Cenu Havran pro nejlepší detektivní povídku roku a Cenu Jiřího Marka pro nejlepší knihu detektivního žánru. I letos bylo co číst a hodnotit.

Česká asociace autorů detektivní literatury (AIEP) vyhlásila vítěze dvou soutěží o nejlepší literární text loňského roku 2020 v neděli 19. září odpoledne. Cenu Havran (jméno má podle slavné básně zakladatele detektivního žánru Edgara Allana Poea) za nejlepší detektivní povídku roku si letos odnesl Lukáš Hrdlička. Vítěznou povídku čerstvého čtyřicátníka Vražedná touha o terapeutickém sezení, kde se lidé léčí ze sadistických poruch a přinese nejedno překvapení, si přečteme ve sborníku Nejlepší detektivní povídky roku. V té najdeme i další nejzdařilejší povídky ze soutěže. Autor je známý už svým cyberpunkovým románem Lovci snů o Praze v roce 2064. Podle Hrdličkova námětu byl také natočen také první díl třetí řady seriálu Policie Modrava: Maily ze záhrobí.

Za knihy se udílí Cena Jiřího Marka, autora nesmrtelných Hříšných lidí města pražského. Letos se o cenu utkalo pětadvacet děl z řady nakladatelství. 1. místo a hlavní cenu získal Michal Sýkora za svou knihu tří detektivních příběhů Nejhorší obavy (vydal brněnský Host). Sýkora je autorem detektivní řady s majorkou Marií Výrovou, z nichž některé byly již zfilmovány a úspěšně uvedeny Českou televizí. V hlavních rolích detektivů se objevily výrazné herecké osobnosti: Klára Melíšková (Marie Výrová), Miroslav Krobot (Viktor Vitouš), Stanislav Majer (Pavel Mráz), Tereza Voříšková (Kristýna Horová) a Tomáš Dastlík (Vojta Kubík). Ač by se tak mohlo jevit, v soukromém životě není Sýkora kriminalistou, nýbrž literárním teoretikem. Přednáší na katedře divadelních a filmových studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Detektivové od Nejsvětější Trojice je český cyklus pěti detektivních televizních minisérií podle knih Michala Sýkory. Hlavními postavami jsou komisařka Marie Výrová a její tým olomouckých kriminalistů. Detektivové od Nejsvětější Trojice je český cyklus pěti detektivních televizních minisérií podle knih Michala Sýkory. Hlavními postavami jsou komisařka Marie Výrová a její tým olomouckých kriminalistů. | Česká televize

Na 2. pozici se letos umístila Michaela Klevisová a její román Drak spí (Motto), 3. místo pak obsadil Pavel Kohout (shoda jmen se známým autorem) a jeho Vražedkyně (Moba). Zvláštní cenu poroty si odnesli spoluautoři knihy Ďáblovo zlato (Moba) Vojtěch Záleský a Lukáš Štěrovský. O čestná uznání se podělili Veronika Černucká – Valčík pro mrtvé (Moba), Petr Študent – Vlaková loupež po česku (Klika) a Vilém Křížek za pozoruhodnou knihu Zločin na stříbrném plátně (Mystery Press). Jisté je, že čtenáři a milovníci napínavých příběhů vědí pro co sáhnout. Všichni autoři letošního klání jsou zárukou skvělých knihomolských zážitků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi