O stále se zhoršujícím hercově stavu promluvila poprvé jedna z jeho manželek. „Deprese spouštěly úplné maličkosti. Šlo o naprosto běžné drobné konfl ikty, později se přidávaly záležitosti související s pubertou naší dcery Báry. Taky míval pocit, že nemá dostatek práce a že se rodina ocitne v materiální nouzi,“ prozradila Jana Kopecká v knize Můj život s Mildou.

Docházelo to dokonce tak daleko, že herce srazila na kolena dokonce i menší role ruského bojara ve hře Car Fjodor ve vinohradském divadle. Kopecký měl jen pár slov na začátku a na konci. Musel hodiny čekat nalíčený a oblečený v rekvizitárně. Tuto roli považoval za potupu. „Postihlo ho kvůli tomu velké maniodepresivní trápení. Zdravotní stav se zhoršil natolik, že musel odpoledne před představením na elektrické šoky,“ svěřila paní Jana.

Elektrošoky zpočátku zabíraly, avšak postupem času se jich herec začal bát. „Odmítal je, protože se domníval, že mu zhoršují paměť,“ přiznala jeho bývalá žena. O tom, že Kopecký trpí maniodepresivní psychózou a dochází na terapii do léčebny v Bohnicích, vědělo jen jeho nejbližší okolí. „Byly dny, kdy ani nemohl vstát z postele a celý den jen ležel,“ vzpomínala paní Jana.

Počátkem roku 1996 se jeho stav natolik zhoršil, že musel být opět převezen do psychiatrické léčebny. Tam také 16. února zemřel. Herec byl ze své nemoci dokonce prý už tak zoufalý, že si chtěl sáhnout na život. Jednu ze svých milenek prý dokonce oslovil, aby se s ním otrávila.

Deprese se u herce objevily po smrti jeho židovské matky, jež během druhé světové války zahynula v koncentračním táboře Osvětim. Hercův otec se s ní ze strachu o živnost rozvedl. Kdyby to neudělal, mohla se statusem ženy provdané za Čecha skončit v Terezíně, kde měla přece jen větší šanci na přežití. Kopecký, který byl sám poslední rok okupace v pracovním táboře v Bystřici na Benešovsku, to otci nikdy neodpustil.

VIDEO: Českej biják: Zítra to roztočíme, drahoušku!

Video
Video se připravuje ...

Českej biják: Zítra to roztočíme, drahoušku! Videohub

Fotogalerie
45 fotografií