Hunger games

Hunger Games
Autor: Lionsgate

Fanoušci fantasy ságy podle knižní předlohy Suzanne Collinsové si mohou příběhy svých hrdinů připomenout ve čtyřech filmech s Jennifer Lawrence v hlavní roli. První díl ságy, ve kterém se Katniss Everdeenová v podání Jennifer Lawrence poprvé dostane do arény, kde se utká s dalšími zástupci 12 krajů země Panem, si na Česko-Slovenské filmové databázi vysloužil hodnocení 67 procent.

Druhý díl s titulem Hunger Games: Vražedná pomsta, ve kterém Katniss svým příběhem inspiruje obyvatele Panemu ke vzpouře a je navzdory svému vítězství znovu vržena do smrtelné arény, si vysloužil hodnocení 74 procent.

Poslední díl ságy, Hunger Games: Síla vzdoru, byl rozdělen do dvou dílů. Katniss a její přátelé se zde definitivně postaví tyranii vlády sídlící v Kapitolu. Oba filmy ovšem diváky zaujali nejméně a na ČSFD si shodně vysloužili po 60 procentech.

Osm hrozných

Osm hrozných
Autor: Oficiální distribuce, archiv

Fanoušky Vesternu nebo režiséra Quentina Tarantina může těšit, že se na Netflixu objevil jeho dosud předposlední počin – Osm hrozných. Drama, které se z větší části odehrává v dřevěnici u Minnie během sněhové bouře, která zabránila hlavním postavám v podání Samuela L. Jacksona a Kurta Russela, pokračovat v jejich cestách, přineslo hned tři ceny hudebnímu skladateli Ennio Morriconemu. Ten za svou práci na filmu získal Oscara, Zlatý glóbus i cenu Britské filmové akademie.

Úspěch film zaznamenal i u českých diváků. Na 36 tisíc hodnocení mu na ČSFD vyneslo průměrné hodnocení 81. procent.

The Show Must Go On: The Queen + Adam Lambert Story

Před dvěma lety slavil po celém světě životopisný film Bohemian Rhapsody, ve kterém Rami Malek ztvárnil legendárního frontmana skupiny Queen Freddieho Mercuryho. Ve filmu ovšem příběh kapely končí s koncem života jejího frontmana.

To napravuje dokument z roku 2019 The Show Must Go On. Ten ukazuje, jak se do role nového frontmana dostal zpěvák Adam Lambert. Ten si svou roli předpověděl již v roce 2009, kdy se přihlásil do soutěže American Idol a při konkurzu se rozhodl zazpívat Bohemian Rhapsody. Ve finále potom společně s kytaristou Brianem Mayem a bubeníkem Rogerem Taylorem a dalším finalistou Krisem Allenem vystřihl další hit Freddieho Mercuryho – We Are the Champions.

Se skupinou Queen pak začal vystupovat od roku 2012. Dokument o jeho spojení s kapelou Queen si od českých diváků zatím vysloužil hodnocení 96 %.

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny jsou v kinech. Nový příběh J. K. Rowlingové se staronovými postavami je tentokrát spíše vážný. Především se jím ale otevírají vrátka dalších tří pokračování.
Autor: Vertical Ent., Warner Bros.

Zkrátka nepřijdou ani fanoušci světa Harryho Pottera. Filmy podle originálních knih spisovatelky J. K. Rowlingové jsou na Netflixu už delší dobu. Případný kouzelnický maraton ovšem nemusí skončit na konci druhé části sedmého dílu slavné ságy.

Streamovací služba nabízí i spin-off Fantastická zvířata a kde je najít a nově i pokračování, kde se fanoušci dozví více o dalším mocném černokněžníkovi kouzelného světa – Gellertovi Grindelwaldovi, kterého si zahrál Johnny Depp. Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny se může pochlubit hodnocením 64 % na ČSFD.

Bláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapas

K obrazovkám by si měli najít cestu i fanoušci klasických ztřeštěných amerických komedií. Na Netflixu se totiž mohou potkat s hercem Leslie Nielsenem v jeho možná nejznámější roli.

V Bláznivé střele 33 a 1/3 z roku 1994 se znovu představí jako poručík Frank Drebin. Ve třetím díle bláznivých komedií, která je stejně, jako další filmy s Nielsenem, plná absurdních situací a ještě absurdnějších dialogů, se tentokrát Frankovi podaří zastavit teroristy během předávání Oscarů.

Popularitu ztřeštěných hlášek a šílených situací potvrzuje i hodnocení 79 %, který si třetí díl vysloužil od českých a slovenských filmových fanoušků na portále ČSFD.

Zrodila se hvězda

Zrodila se hvězda: Lady Gaga v romantickém filmu roku rozhodla o dalších Oscarech. V českých kinech od 4. října 2018.
Autor: Vertical Ent.

Tarantinův western není jedinou novinkou, s hudbou, která nadchla kritiky, který se nově objevil na Netflixu. Diváci si totiž mohou pustit i režijní prvotinu Bradleyho Coopera. Ten ve filmu zároveň ztvárnil i mužskou hlavní roli po boku Lady Gaga.

Společně pak pár nazpíval píseň Shallow, která snímku v roce 2019 zajistila Oscara, Zlatý glóbus i cenu Britské filmové akademie. Od českých diváků se film dočkal průměrného hodnocení 79 procent.

365 dní

V Polsku film uspěl i v kinech.
Autor:  Netflix, Focus Features

Lidé se mohou přesvědčit i o tom, co je pravdy na zprávách ze zahraničí. Polský film totiž zdvihl ze židle celou řadu amerických diváků. Erotické drama se totiž v USA dostalo do čela žebříčků. Zároveň řadu lidí pobouřilo.

Řadě kritiků vadí, že film údajně propaguje sexuální násilí. Dalším vadí, že jde takřka o porno se špatnou zápletkou. Navzdory kritice ovšem byl film i jeho knižní předloha hitem v sousedním Polsku. Čeští diváci se zatím ovšem zatím po bok svých sousedů příliš neřadí. Film má totiž na ČSFD hodnocení pouze 44 procent.

Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená

Zábavu najdou rodiče i pro své děti. Na Netflix se totiž už potřetí vrací hrdinové animovaného Hotelu Transylvánie. Tentokárt se Drákulova rodinka vydá odpočinout si od hotelu na dovolenou.

Na výletní lodi se ovšem Drákula zakouká do tajemné kapitánky. Jenže ta skrývá tajemství, která by mohla zničit strašidla po celém světě. Strašidelná dovolená si od českých diváků zatím vysloužil hodnocení 63 procent.

Bathory

Anna Friel jako Alžběta Báthoryová ve filmu Bathory
Autor: archiv Blesku

Novinkou s výraznou českou stopou je dvanáct let staré historické drama režiséra Juraje Jakubiska Bathory.

Příběh o Alžbětě Báthoryové a její údajné snaze léčit stárnutí krví nevinných panen vznikalo v mezinárodní koprodukci, na které se podíleli filmaři ze Slovenska, Česka, Maďarska a Velké Británie. Alžbětu si zahrála britská herečka Anna Frielová. Ve filmu se ovšem objevila řada Českých hvězd jako Jiří Mádl, Bolek Polívka, Karel Roden nebo třeba Lucie Vondráčková.

Diváci na ČSFD Jakubiskovu snahu dlouhodobě hodnotí průměrným skóre 55 procent.

Líbáš jako ďábel

Jiří Bartoška ve filmu Líbáš jako ďábel
Autor: Foto Blesk – Ladislav Křivan

Ryze českou novinkou pak je komedie Marie Poledňákové Líbáš jako ďábel. Film o komplikacích, které s sebou nese snaha o odstřihnutí se od starého života i bývalých partnerů je plný hereckých es. Na obrazovce vedle sebe září Jiří Bartoška, Eva Holubová, Jiří Langmajer, Martha Issová, Tereza Kostková a další.

Diváky ovšem pokračování komedie Líbáš jako bůh příliš nenadchlo. Na ČSFD si komedie vysloužila hodnocení pouze 44 procent.

Sněží

Poslední Českou novinkou je film Sněží! režisérky Kristiny Nedvědové. Ta si k poetickému dramatu sama napsala i scénář. Ve filmu se objevila například Vanda Hybnerová nebo Ester Geislerová.

Debut Kristiny Nedvědové, na který tvůrci vybírali dokonce peníze pomocí crowdfundingu ovšem diváky příliš nezaujal. Na ČSFD se zatím dočkal hodnocení 52 procent.

Fotogalerie
20 fotografií