Roku 1999 se sešla řada hvězd a veteránů v čele s režisérem Ridleym Scottem (82); největší primadonu ovšem dělal herec Russell Crowe (56, tehdy 35), ač teprve v počátcích hollywoodské slávy. Představitel hlavní role, zotročeného generála Maxima, byl věčně nespokojený. „Ty zku*vysynu, zabiju tě holýma rukama!“ křičel jednou ve tři ráno do telefonu na producenta Branka Lustiga.

Na place zarytě odmítal mikrofon ukrytý v brnění. Zvukař ho musel narafičit na vojáka, s nímž Crowe ve scéně mluví. „Takový postavy nehraju, neviděl‘s žádnej můj film?!“ remcal zase Crowe na dlouhý meč od zbrojmistra Simona Athertona. „Nikdy jsem o tobě neslyšel,“ uzemnil ho mazák.

Bez scénáře

Nejčastěji namyšlenec Crowe běsnil kvůli scénáři, často ho zkoušel měnit. Odmítal i slavný monolog: „Své pomsty dosáhnu, v tomhle životě, nebo v příštím,“ deklamuje gladiátor v Koloseu. „Byla to s*ačka, ale jsem nejlepší herec světa a dokážu, aby i s*ačka zněla dobře,“ citovala Crowea Nicole LaPortová v knize o natáčení. Se scénářem to však vážně bylo divoké, vystřídali se tři scenáristé. „Přepisoval jsem v karavanu každý den, zatímco se točilo,“ vzpomínal William Nicholson. Do konce ani nebylo jasné, zda Maximus přežije.

Přechlastal námořníky

Oliver Reed (†61), představitel trenéra gladiátorů Proxima a notorický alkoholik, porušil slib, že se chlastu nedotkne. V baru na Maltě, kde se točilo, si to rozdal s britskými námořníky: pět jich porazil v páce, vypil osm piv, dvanáct rumů, půl lahve whiskey a pár koňaků. Za pár hodin zemřel na infarkt. Scenáristé tak museli jeho postavu »odepsat«, digitálními triky se dodělávaly dvě minuty záběrů jeho smrti.

Líní tygři

V aréně jdou po gladiátorovi i tygři. Ve skutečnosti se jim ale nechtělo. „Russel zuřil, jako by to byla osobní urážka, že na něj nechtějí útočit,“ popsal v deníku Sun Garth Pearce, který před dvaceti lety zpovídal štáb. Tak produkce nasadila divočeji vycvičené tygry – a jeden třímetrový macek už se nezdráhal předvést, jak umí seknout prackou. „Russel byl tak půl metru daleko a my ostatní něco přes metr,“ vzpomínal režisér Ridley Scott.

Fotogalerie
26 fotografií