Kromě Petra Kotlára měli díky ptáčeti na Českého lva našlápnuto mj. Jitka Čvančarová za postavu vedlejší či Václav Marhoul za režii, scénář a coby jeho producent za nejlepší film. Ten ji proměnil za režii a film. Se scénářem zabodoval Jiří Havelka.

Osudem těžce zkoušeného Josku v podání Kotlára namluvil již zkušenější dětský herec Matěj Havelka, kterého milovníci seriálu mohou sledovat v roli Adama Hampla v Temném kraji TV Prima.

K herectví se Petr Kotlár dostal čirou náhodou. Hlavní roli v koprodukčním válečném dramatu Nabarvené ptáče neměl původně hrát jeho starší bratr Michal, kterého si Marhoul vyhlédl v restauraci Cikánská jizba, kde psal scénář.

Joska byl pod dohledem psychologa

Než se však Marhoulovi podařilo na snímek sehnat peníze (stál něco kolem 170 milionů korun), Michal příliš vyrostl. Ve svých 14 letech měřil 180 centimetrů. Tak filmař svěřil ztvárnění hlavní postavy, těžce zkoušeného Josky, tehdy osmiletému školákovi Petrovi. Při filmování byl Petr pod dohledem dětského psychologa, aby si z něj neodnesl traumata.

Pro Blesk v září 2019 už jedenáctiletý Kotlár, pro něhož bylo rok a půl dlouhé natáčení velmi náročně, řekl, že již nikdy nechce hrát hlavní úlohu. S herectvím ale seknout nehodlá. Rád by dostal roli v Ordinaci v růžové zahradě a znovu se na place potkal s Radimem Fialou, s nímž se seznámil při práci na ptáčeti.

Více o nominacích na České lvy 2020 čtěte ZDE >>>

Fotogalerie
9 fotografií