Dramatický příběh cesty dvojice seniorů za spravedlností z produkční dílny Jiřího Konečného Martin Dušek a Ondřej Provazník natočili podle skutečné události z přelomu tisíciletí, kdy se pár bývalých politických vězňů rozhodne potrestat zločiny spáchané někdejším komunistickým prokurátorem.

Kromě dvojice dokumentaristů a producenta (za nejlepší film), byli na Českého lva 2020 nominováni mj. Jiří Schmitzer za roli hlavní a Ladislav Mrkvička za vedlejší. Těm štěstí přálo a krále zvířat dostali.

Duškovy a Provazníkovy šance získat krále zvířat z křišťálu zdály být poměrně velké, bodovali totiž na Cenách české filmové kritiky, a to za režii této napínavé road movie.

Zvítězili na MFDF v Jihlavě

Dušek a Provazník se doposud společně věnovali především dokumentární tvorbě. Staříci jsou jejich prvním celovečerním hraným snímkem. Dvojice má na svém kontě už několik cen. Např. jejich Poustevna, das ist Paradies! (2007) byla na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě oceněna jako nejlepší český dokumentární snímek roku.

Další nominace na České lvy najdete ZDE>>