„Tento příběh se v padesátých letech minulého století skutečně odehrál. Autentické v něm jsou pouze některé hlavní postavy. Podobnost většiny ostatních je čistě náhodná,“ tvrdí scenárista a režisér v jedné osobě Viktor Polesný (71). V jeho filmu sice nepadne jméno Vlasty Chramostové, avšak všem zasvěceným je nad slunce jasné, že předobrazem mladé herečky Evy, kterou ztvárnila Lenka Zahradnická (34), nemůže být nikdo jiný.

Stejný manžel i film

Během procesu se Štěpničkovou po nezdařené emigraci v roce 1951 to byla právě ona, která utekla ze schůze ve vinohradském (tehdy armádním) divadle, aby nemusela být podepsána pod peticí herců žádajících co nejpřísnější potrestání bývalé prvorepublikové hvězdy, jež padla do pasti estébáků.

Past se jmenoval také film, který v roce 1950 natáčela Vlasta – stejně jako její televizní představitelka Eva. Také Vlastin první manžel (Miloš Pavlinec) šéfoval (brněnskému) rozhlasu. Když vypukly vykonstruované politické procesy, stal se jednou z mnoha obětí čistek a byl odvolán. Vlasta si angažmá v divadle udržela, zatímco její muž byl nucen pracovat na špatně placených brigádách při budování Slapské přehrady. Potud je vše (relativně) v pořádku.

Špatný rok a důvody

Největší kámen úrazu ovšem nastává ve chvíli, kdy mladá herečka podlehne nátlaku a upíše se spolupráci s StB. Vlasta i televizní Eva přijaly krycí jméno Klára, zde se však realita a zfilmovaný příběh začínají podstatně lišit! Chramostová se neupsala ďáblu v době procesu se Štěpničkovou, nýbrž až pět let poté! A hlavně z úplně jiných důvodů než donášet na starší kolegyni.

„Mefisto mi podstrčil čtvrtku čistého papíru a půjčil plnicí pero,“ vzpomínala herečka ve svých pamětech. „Chtěla jsem být taky jednou šťastná! Dlouho jsem plnila jakési mravní povinnosti vůči Miloši Pavlincovi, který byl v nouzi. Nechtěla jsem pořád někoho dostávat ze stresů, za kohosi bojovat a dodávat mu síly... Chtěla jsem taky někdy něco dostat lacino, jen tak,“ svěřila se Chramostová ve velmi otevřené zpovědi. „V té chvíli jsem podcenila váhu podpisu... Co to je jeden podpis? Obelstím osud i StB. Upíšu se, ale dělat nic nebudu,“ říkala si Vlasta a pak svého rozhodnutí litovala až do konce života. Nepomohlo ani to, že se vykoupila podpisem Charty 77, na dvacet let jí bylo zakázáno nejen divadlo, ale i veškerá umělecká činnost.

Přestože se tvůrci filmu Past mohou zaštiťovat uměleckou licencí, z jejich strany je to podpásovka. Stejně jako Vlasta Chramostová nehlasovala pro trest smrti pro Jiřinu Štěpničkovou, tak ani nespolupracovala s StB, aby jí přitížila!

Film vs. skutečnost

Se skutečností se ve filmu Past rozchází také klíčová scéna schůze ve vinohradském divadle, na níž měli herci údajně hlasovat pro trest smrti pro Jiřinu Štěpničkovou. „Prokurátorce doktorce Matušínské aktiv, na kterém byla schválena odsuzující rezoluce, nestačil. Formulace bez přímého požadavku a termínu »trest smrti« ji neuspokojila. Zřejmě ani okolnost, že na shromáždění se nic nepodepisovalo,“ vzpomínala Chramostová ve svých pamětech.

„Osobně se dostavila do divadla, aby vyslovila nespokojenost s výsledkem. Požadovala svolání aktivu nového. Když jí nebylo vyhověno, hodila na stůl listinu s připraveným textem a prohlásila kategoricky: ,Pak musím dostat k soudu podepsané toto!' Dostala. Text paní prokurátorky signovaly Světla Amortová, Soňa Neumannová, Světla Svozilová, Jarmila Švábíková,“ prozradila Chramostová jména hereček, jež žádaly trest smrti pro Štěpničkovou. Papír s jejich podpisy se ale v archivu ministerstva vnitra nedochoval.

Fakta jsou v knize

K napsání scénáře k filmu Past inspirovala Viktora Polesného kniha s názvem Jiřina Štěpničková, herečka v pasti, kterou napsala publicistka a dokumentaristka Šárka Maixnerová (50). „Nedokázala bych tenhle příběh vměstnat do osmdesáti obrazů televizního filmu, aniž bych postavám neplácla nějaké brutální zjednodušení,“ distancovala se od filmu s tím, že fakta jsou v její knížce.

Jednička sledovanosti

Televizní film Past zaujal na plné čáře. Sledovalo ho 1 085 000 diváků starších patnácti let a stal se tak jasnou nedělní jedničkou. Překonal dokonce i zahájení nové řady soutěže SuperStar.

VIDEO: Poslední potlesk pro Vlastu: Národní se loučilo s Chramostovou

Video
Video se připravuje ...

Poslední potlesk pro Vlastu: Národní se loučilo s Chramostovou. 

Fotogalerie
37 fotografií