Ty nejnechutnější oživlé mrtvoly, které se kdy šouraly po televizních obrazovkách, beznaděj ze zničeného světa a zdrcení hlavní hrdinové, u nichž si nikdy nemůžete být jistí, kdo z nich zemře brutální smrtí. Seriál Živí mrtví (The Walking Dead) na motivy drsného komiksu je tím nejlepším hororovým televizním dílem současnosti.

Tvůrci se proto rozhodli svět Živých mrtvých rozšířit o nový seriál, který se dějově bude odehrávat ještě před osudy Ricka Grimese a jeho party. Zasazen je do pochmurného Los Angeles, které se postupně mění v město děsu a hrůzy. A diváci sledují jeho pár očima rozhádané rodiny.

Školní poradkyně Madison Clarke (Kim Dickens) si našla nového partnera Travise Manawu (Cliff Curtis), který pracuje jako učitel na stejné škole. To ale špatně nese její syn Nick, který hledá útěchu v drogách. Rozhádaná rodina se snaží poprat s jeho závislostí, aby pomalu zjistila, že na ni čekají mnohem větší hrůzy.

Zombie nejsou tak prohnilé, ale děsivé jsou stejně

Nemrtví jsou v seriálu Živí mrtví: Počátek konce poněkud odlišní než v originálu. Jde o začátek jejich nadvlády na Zemi. Nejsou tedy tak prohnilé jako v původním seriálu. To ale neznamená, že by nebyly polámané, roztrhané a krvavé. Explicitní zobrazení násilí nechybí ani zde. Zombie jsou prostě stejně děsivé.
 

Dceři Madison Alicii (Alycia Debnam-Carey) zmizí bez vysvětlení přítel a všude po Los Angeles jsou hlášena další nevysvětlená zmizení. Když Nick začne blouznit o hrozném případu kanibalismu, všichni si myslí, že byl sjetý, ale pravda brzy vypluje na povrch.

První díl se nenese v duchu boje lidí proti zombiím. Představuje hlavní hrdiny, jejich problémy i radosti a postavy si pomalu získávají divákovu náklonnost. Zvláště Curtisův učitel je velký sympaťák. Dickens zase jako Madison působí jako velmi silný ženský charakter. Vše se však mění, když jde o zdraví jejích bližních.

První díl pomalu, ale jistě graduje až do samotného konce, který přináší počátek konce, jak zní ostatně podtitul seriálu. Stupňované napětí je to, co nám na seriálu učarovalo nejvíc. A je jasné, že v následujících dílech bude přibývat i akce a hororových prvků. Světovou premiéru včetně Česka bude mít na stanici AMC 24. srpna.