Nizozemská knihkupectví dočasně stáhla ze svých pultů nejnovější knihu o britské královské rodině. Do překladu knihy Endgame od Omida Scobieho se totiž údajně nedopatřením dostalo jméno člena královské rodiny, který měl svého času nevhodně komentovat vzhled potomka britského prince Harryho (39) a jeho manželky Meghan Markleové (42)! Vydavatelství Xander v úterý oznámilo, že knihu dočasně stáhlo z prodeje z důvodu neupřesněné chyby v jejich překladu a momentálně pilně pracuje na jejím odstranění.

V rozhovoru pro ABC k propagaci knihy autor tvrdil, že sice zná, ale nemůže prozradit identitu dvou lidí, kteří se rasistickým způsobem (pokud za rasistické považujete celkem přirozenou úvahu vzhledem k odlišným etnikům rodičů dítěte) zajímali o to, jak bude vypadat nenarozený syn herečky známé ze seriálu Kravaťáci a mladšího syna krále Karla III. (75). Scobie prohlásil, že mlčí ze strachu z právní odvety ve Spojeném království. I to je důvod, proč v původní anglické verzi jeho knihy žádná konkrétní jména nefigurovala.  

Onou rasistkou by mohla být královna manželka Camilla (76), která údajně vtipkovala na téma „zrzavé afro“ nenarozeného chlapečka - v narážce na Meghanin afroamerický původ a kudrnaté kadeře, které si řadu let pečlivě rovná, a rusé vlasy prince.

Podobný komentář prý ale učinil i další člen rozšířené královské domácnosti – který nemusí být členem samotné královské rodiny. Další, kdo se navážel do Meghan, měla být princezna Marie Kristina z Kentu (78), která měla prohlásit, že Meghan „všechno otáčí na rasu, protože to dnes každý dělá“.

Harryho otec, tehdy princ Charles, okamžitě popřel spekulace, že by za těmito řečmi byl on sám. A je pravdou, že ostrý jazyk svého otce prince Philipa (†99) rozhodně nepodědil. Harryho starší bratr, princ William (41), se také zastal královské rodiny a řekl, že není rasistickou rodinou. 

Anketa

Kdo z královské rodiny je vám nejsympatičtější?

Král Karel III.
Camilla
William
Kate
Harry
Meghan

Samotný Harry tvrdil, že předmětnou poznámku nepovažoval přímo za urážku vůči rase, ale spíše za případ „nevědomé předpojatosti“. Tvrzení však způsobilo na veřejnosti skandál a v královské rodině vyvolalo krizi...

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Listování »ubrečenými« memoáry prince Harryho pdc, blp, Červený Chebotareva

Král Karel III. a Meghan si po interview u moderátorky Oprah Winfreyové (69), kde tohle drsné obvinění padlo, měli vyměnit několik dopisů. „Ze zdrojů víme, že Karel byl zděšen z toho, jak se Meghan cítila,“ prohlašuje ve své knize Scobie - je však důležité si uvědomit, že jeho zdroje jsou přímo vévoda a vévodkyně ze Sussexu, jež patří mezi jeho blízké přátele, a jde tedy o notně jednostranný pohled na celou věc. Králův zájem o Meghan mohl „prolomit ledy“. „A to je důvod, proč si osobně myslím, že poté byli schopni pokročit v nějakém druhu komunikace. I když to možná zatím není z očí do očí.“

Fotogalerie
47 fotografií