Před svatbou panuje ve většině rodin jakási „předsvatební nervozita“. A nejinak tomu bylo i v roce 2018 před pohádkovým obřadem prince Harryho a bývalé seriálové hvězdičky Meghan Markleové (42). O šatech pro družičky, které v jedné verzi tohoto příběhu přiměly plakat Kate Middletonovou (41), v té druhé budoucí nevěstu Meghan, se už napsalo leccos. Panovaly obavy, jak to bude s „nehodným“ otcem nevěsty, tedy Thomasem Marklem (79), a jak se nyní ukazuje, i mezi ženichem a jeho starším bratrem to vřelo - a pozor, do sporu se dostali kvůli vousům!

Na světlo vyplavala velmi bizarní historka, s níž princ Harry vyrukoval na stránkách svých memoárů s názvem Náhradník. Princ William se měl pokusit zakázat Harrymu jeho plnovous, jímž se pyšnil před veselkou. Podle následníka trůnu prý vousy nebyly na svatbu vhodné, zdály se mu jako jasné porušení protokolu a dlouhodobých norem. Obzvlášť v kombinaci s armádní uniformou, ve které se Harry hodlal ženit. „Vousy byly totiž v britské armádě zakázány,“ vysvětloval rusovlasý princ skrze spisovatele J. R. Moehringera (58), držitele Pulitzerovy ceny, co jeho knihu napsal.

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Svatba Harryho a Meghan očima Františky Čížkové! Jak se kdo oblékl? Redakce Blesk, Reuter

Spor mezi bratry se vyostřil natolik, že se Harry rozhodl požádat svou babičku, zesnulou královnu Alžbětu II. (†96), aby mu dala své osobní svolení. „Ano, řekla: Můžeš si nechat vousy. Ale pak jsem to oznámil svému bratrovi a on… se vytočil. To není hotová věc, říkal mi, vojenská pravidla a tak dále,“ popisoval barvitě mladší syn krále Karla III. (74).

Svému staršímu bratrovi dal proto „rychlou lekci historie“ s pomocí Googlu, díky němuž našel obrázky svých královských předků, kteří se vousatí a uniformovaní v minulosti ženili - třeba králové Eduard VII. (†68) či Jiří V. (†70), což byl dědeček Alžběty II. Taková image tedy nebyla v královské rodině před oltářem žádnou výstředností.

Když pak Harry vytáhl svůj trumf a vysvětlil, že už dostal povolení od samotné královny, William se už docela rozčílil. „Dostal jsi ji do nepříjemné pozice, Harolde! Neměla jinou možnost, než aby ti řekla ,ano‘,“ vyčítal prý bratrovi. Aféru s vousy řešil i po celý další následující týden. Vše podle Harryho vyvrcholilo tím, že mu William nařídil, aby se oholil.

Údajně na tom trval ze žárlivosti - když William v roce 2008 dokončil svůj výcvik speciálních jednotek - a i on se pyšnil plnovousem - bylo mu nařízeno, aby ho shodil. A on to poslušně udělal. „Nenáviděl proto představu, že si užívám výhodu, kterou jemu odepřeli,“ domnívá se dnes Harry s tím, že zůstal rebelem a vousy si na své veselce ponechal…

Fotogalerie
43 fotografií