V pondělí v Londýně odstartoval ostře sledovaný soudní proces mezi princem Harrym a třemi dalšími osobami a vydavatelstvím Mirror Group Newspapers, jehož tituly Daily Mirror, Sunday Mirror a The People měly nezákonně získávat informace z jejich soukromí. 

Harry tvrdí, že mu měli novináři například hacknout telefon. Ačkoli vydavatelství přiznalo, že v minulosti k této praktice přikročilo, v případě zrzavého prince to popírá. 

Na lavici svědků v úterý usedl i sám princ Harry, který kvůli soudu přicestoval do Londýna. Rozhodně ale nejde o soucitné dotazování stylem Oprah Winfreyové (68), jaké si vyzkoušel v minulosti. Křížový výslech vedený školenými profesionály je nezřídka velmi psychicky náročný. 

Slova nestačí, chce to důkazy

Princ musí soudu předložit věrohodné důkazy o tom, že se stal obětí hackerského útoku a „nezákonného shromažďování informací“. Ve své výpovědi musí projít 33 článků vybraných jako příklad z deníků Daily Mirror, Sunday Mirror a The People, které pokrývají události vévodova života od roku 1996 do roku 2009.

U každého z těchto článků musí vysvětlit, proč se domnívá, že noviny použily nezákonné metody, které jim pomohly získat informace. Na podporu svých tvrzení musí soudu předložit fakta – nebo přesvědčivé nepřímé důkazy. Je jasné, že v souvislosti se smrtí princezny Diany (†36) a Harryho celoživotní nenávistí k médiím půjde pro prince o hodně emotivní záležitost. 

Právnická piraňa

Proti princi stojí právnická špička Andrew Green, KC, advokát vydavatelství MGN. Průvodce nejlepšími právníky Legal 500 ho popisuje jako „neohroženého a obávaného“. Jeho specialitou mají být právě křížové výslechy. Prince si zřejmě pořádně vychutná... 

Soudce Spravedlnost

Soud probíhá pod taktovkou soudce sira Timothyho Milese Fancourta (58) přezdívaného „Justice Fancourt“, neboli „Spravedlnost Fancourt“. Už nyní si to u něj ale Harry rozházel... 

Princovo zpoždění

Jak uvádí BBC, Fancourt se nechal slyšet, že ho pondělní absence prince u soudu překvapila. Harry měl totiž začít s předkládáním důkazů už první soudní den. Právník protistrany Andrew Green proto prince nešetří: „Mrhá naším časem. Teprve minulý týden nám řekli, že první den jeho vlastního soudního procesu nebude k dispozici. Je to absolutně neslýchané.“

A proč vlastně princ přiletěl do Británie až v úterý? Údajně kvůli druhým narozeninám své dcery Lilibet, pro kterou s manželkou Meghan v neděli v Montecitu uspořádali rodinnou oslavu. Nestihl tak dřívější let ze Spojených států. 

Harry vypovídá

Po ostře sledovaném vstupu do budovy už Harry usedl na lavici svědků – jako první seniorní člen britské královské rodiny od 19. století. „Nepřátelství ze strany tisku zažívám od svého narození,“ vypovídá srdceryvně. 

Ve své svědecké výpovědi princ Harry uvádí, že novináři měli nezákonně získávat informace o letech jeho bývalé přítelkyně Chelsy Davyové (37) do Spojeného království.

„Vešel jsem do příletové haly s kšiltovkou na hlavě a okamžitě jsem spatřil pět paparazziů, kteří seděli na lavičkách s fotoaparáty v taškách, ruce měli v batohu a všichni ostatní se na mě dívali,“ říká princ.

Foťák, nebo zbraň?

„Vzpomínám si, že mě někdo natáčel jednou z těch malých kamer mezi nohama. Vzpomínám si, že jsem si říkal, jak proboha mohli vědět, že tam budu, ale teď už je to jasné. Bylo tu pět velkých, podsaditých a pochybně vypadajících mužů s rukama v kapsách nebo v batozích a brašnách na rušném veřejném místě. Já ani moje ochranka jsme prostě nemohli vědět, jestli sahají po fotoaparátu, nebo tasí nějakou zbraň.“

Green zahájil výslech dotazy na 147 článků, které tvoří základ Harryho žaloby. Ptal se, zda si princ pamatuje, kdy je poprvé četl a jaké mu způsobily potíže. Harry uvedl, že přestože si v řadě případů nevzpomíná na přesnou chvíli, kdy je poprvé viděl, „každý z těchto článků hrál důležitou roli - destruktivní roli - v jeho dospívání“.

„Naprostou většinu (článků) četli jiní lidé z mého okolí... jejich chování se v mém okolí nevyhnutelně změnilo a o některých článcích jsem byl informován,“ dodal Harry.

Video
Video se připravuje ...

Rusové využívají pozemky v ČR bezplatně! Evakuace Čechů ze Súdánu. Polární záře v Česku! Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, Amatérská meteorologická společnost

Fotogalerie
73 fotografií