Alžbětin majetek vloni podle odhadů magazínu The Sunday Times Rich List činil 9,8 miliardy korun, zatímco Karel už disponuje částkou skoro 16 miliard korun! Pro představu, tolik na kontě nemají ani manželé Beckhamovi nebo sir Elton John.

Co za tím vězí? Prvním impulzem byl rozvod s princeznou Dianou (†36), po kterém přišel o část peněz a po němž se snažil být šetrnější. „Začal si získané peníze ukládat,“ tvrdí zdroj z králova okolí. „Tvrdilo se, že hodně peněz získal díky Camille, ale to není pravda.“

Nejvyšší příjmy ale samozřejmě zajišťuje bohaté portfolio nemovitostí - z vlastnictví panství Cornwall, jež přešlo nyní na Williama (40), získal Karel za posledních 10 let údajně 5,6 miliardy korun.

Po smrti matky zdědil také část rodinného majetku patřícího k Buckinghamskému paláci, Kensingtonskému paláci atd. v hodnotě více než 585 miliard kaček. Ten je ale z velké části neprodejný, proto se do Karlova portfolia nedá započítat…

Počítat ale vévoda může s panovnickým grantem (za letošek 2,3 miliardy korun), který dostává od státu, a také výnosem z hradů Sandringham a Balmoral, které vlastní a jež ročně díky turistickému ruchu dohromady vynesou údajně až 12 miliard!

Od nich je ale třeba odečíst náklady na personál, provoz hradu atd. Po královně na krále také přešlo portfolio akcií a dluhopisů za 2,7 miliardy a rovněž její milované stáje. Jen královští koně mají hodnotu větší než 718 milionů korun…

Ne že by tím dokázal ušetřit výrazné jmění, ale Karel je také známý tím, že zbytečně neutrácí. Často například nosí opakovaně oblečení koupené už před lety. „Patřím k lidem, kteří jen neradi něco vyhazují. Radši si nechám oblečení záplatovat, než abych se ho zbavil. Nesnáším plýtvání, a to platí třeba i pro potraviny,“ řekl už před lety.

Korunovace 6. května

Karel III. bude korunován v sobotu 6. května v londýnském Westminsterském opatství při slavnostním obřadu, jehož tradice sahají tisíc let zpátky, za účasti zahraničních představitelů a hodnostářů.

Buckinghamský palác pomalu zveřejňuje podrobnosti o slavnosti, jež má být svým rozsahem menší než ta, která byla v roce 1953 organizována pro jeho matku Alžbětu II.

Video
Video se připravuje ...

Král Karel III. v Edinburghu u rakve své matky, královny Alžběty II. Reuters

Fotogalerie
115 fotografií