Na titul princ a princezna mají děti prince Harryho Archie (3) a Lilibet (1) nárok díky nástupu jejich dědečka Karla III. (74) na britský trůn. Protože ale Harry a jeho žena Meghan nechtějí mít s monarchií nic společného, tituly dosud nikdy nepoužili. 

Princezna Lilibet a princ Archie

To se teď nicméně změnilo. 3. března byla Lilibet během soukromého obřadu v rezidenci manželů v Montecitu v Kalifornii pokřtěna, a když mluvčí událost oznámil, poprvé o holčičce promluvil jako o princezně. „Mohu potvrdit, že princezna Lilibet Diana byla pokřtěna v pátek 3. března arcibiskupem z Los Angeles, reverendem Johnem Taylorem,“ prozradil mluvčí páru ve svém prohlášení pro média. 

Na královské tituly mají obě děti nárok díky předpisu z roku 1917. „Na královské tituly mají obě děti nezadatelné právo, co se jejich dědeček stal panovníkem. Věc byla už před nějakou dobou vyřešena v souladu s Buckinghamským palácem,“ prozradil mluvčí manželů časopisu People. Manželé nicméně tituly dětí hodlají používat pouze při oficiálních příležitostech, jako jsou právě například křtiny. 

Rodina nepřišla

Křtiny holčičky se sice konaly v sídle rodiny v USA, pozvání ale obdrželi i členové britské královské rodiny – král a královna i princ William (41) s princeznou Kate (41). Nikdo z nich se ale nedostavil. 

Kmotrem je herec

Při obřadu bylo nakonec přítomno asi dvacet až třicet hostů, mezi nimi například matka Meghan Doria Raglandová (66), která je z Harryho doslova nadšená. Kmotrem holčičky se stal americký herec Tyler Perry (53). Dům manželů obsadil i početný sbor, který zazpíval například píseň Oh Happy Day nebo This Little Light of Mine, která zazněla i na Harryho a Meghanině svatbě.

Video
Video se připravuje ...

Forejt o novém dokumentu Netflixu o Harrym a Meghan: Ničí rodinná pouta na generaci dopředu Petr Macek

Fotogalerie
105 fotografií