Král Karel III. nastoupil na trůn v září po smrti královny Alžběty II., a stal se tak nejstarším novým panovníkem v britské historii.

Zatímco v úterý 20. září po státním pohřbu zesnulé královny skončilo v Británii období státního smutku, korunovace nového krále se uskuteční až v létě příštího roku. Podle tradice se však s korunovací nového panovníka čeká dostatečně dlouhou dobu. Korunovace krále Karla III. se uskuteční v sobotu 6. května 2023 ve Westminsterském opatství.

Korunovace zesnulé královny se uskutečnila 2. června 1953 po jejím nástupu na trůn 6. února 1952, tedy více než rok po jejím nástupu na trůn.

Bude svátek?

Předpoklad, že bude dodatečný svátek, prý způsobil „problém“ při vládním plánování v obavách o ekonomiku. Jednou z alternativních možností by bylo přesunutí stávajícího květnového svátku na tuto událost. Na začátku tohoto roku bylo oznámeno, že vláda vyčíslila náklady na dodatečný svátek na 1,36 miliardy liber.

Král bude korunován ve Westminsterském opatství v Londýně. Očekává se, že korunovace bude ve srovnání s obřadem zesnulé královny menší a modernější záležitostí.

 

Buckinghamský palác ve svém prohlášení uvedl: „Korunovace bude odrážet dnešní roli panovníka a bude se dívat do budoucnosti, přičemž bude mít kořeny v dlouholetých tradicích a slavnostním ceremoniálu.“

Dodal: „Korunovace je slavnostní náboženskou bohoslužbou se spolupříležitostí k oslavám a okázalosti.“

Video
Video se připravuje ...

Vnoučata královny drží stráž u rakve babičky Alžběty II. Reuters

Fotogalerie
45 fotografií