K indicentu došlo v pátek kolem desáté hodiny večer (kolem jedenácté našeho času), jen několik desítek minut poté, co u rakve své matky držely vigílii její tři královské děti - král Karel III., princové Edward a Andrew a princezna Anne.

 Jeden z mužů neváhal vyčekat hodiny, když pak na něj v historickém stále přišla řada, místo aby se poklonil, vrhnul se ke katafalku, nadzvedl standartu, jíž je rakev s pozůstatky královny přikryta, a snažil se sáhnout na samotnou rakev. 

 Při svém úprku k rakvi davem srazil několik lidí včetně 7leté dívenky. Lidé, proudící sálem, jenom zkoprněli úlekem. Po muži okamžitě vystartovala ochranka a muže zadržela. Následně byl zatčen. 

Muž, který se vrhnul na rakev, stál těsně za malou dívenkou Darcy (7), která ve frontě čekala dlouhých 15 hodin se svou tetou, než se nekonečnou řadou truchlících občanů dostaly do sálu, aby se královně poklonily. Narušitel, podle záběrů mladého věku, ji prudce odstrčil a vmžiku byl několika skoky pod katafalkem.

„Vrazil do ní a odhodil ji a řítil se k rakvi. Nadzvedl vlajku a nevím, co chtěl s rakví dělat. Policie zareagovala okamžitě, za dvě vteřiny byl na zemi,“ popsala pro britský Daily Mail Darcyina teta Tracey. „Nejsme vůbec v pořádku,“ rozezleně reagovala Tracy na otázku, jak se cítí. Uplakanou holčičku si přitom tiskla k tělu. „Stojíme tu od dvou od rána, abychom vyjádřily úctu, a tohle je výsledek,“ zlobila se Tracey.

Panika u rakve královny

Smuteční návštěvníci, kteří v době incidentu byli v sále, zůstali jako opaření. Ozývaly se také výkřiky úleku, ve tvářích lidí byl vidět šok a úděs. „Viděla jsem ho během dne stát ve frontě, byl sám,“ popsala jedna z přihlížejících. „Zrovna jsme vcházeli do místnosti, když se to stalo. Někdo začal křičet. Ale seběhlo se to tak rychle. Poté co ho policie zadržela, se lidé uklidnili a fronta pokračovala dál,“ nechala se slyšet další svědkyně.

Mluvčí metropolitní policie potvrdil, že v pátek večer došlo k zatčení muže pro podezření z narušení veřejného pořádku. „Muž je ve vazbě,“ řekl mluvčí. „Evidujeme incident ve Westminsterském sále, během něhož se člověk z řad veřejnosti přiblížil ke katafalku,“ uvedl mluvčí britského parlamentu s tím, že lidé byli na chvíli vyvedeni ze sálu, následně však se do něj vrátili a smuteční loučení veřejnosti pokračovalo. A pokračovat bude až do pondělního rána, načež započnou přípravy na pohřeb královny Alžběty II., který skončí v pondělí večer v kapli zámku Windsor soukromým smutečním obřadem pro nejbližší rodinu.

Fotogalerie
35 fotografií